eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: SZTE

Világszínvonalú készülék érkezett a legnagyobb szükség idején az SZTE klinikájára

Csúcstechnológiás lélegeztetőgéphez jutott a harmadik hullám tetőzésekor a Szegedi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóvoltából. A dél-alföldi régióban első ECMO (testen kívüli membrán oxigenátor) készülékkel a Covid-járvány legyőzését követően számos területen lehet életmentő beavatkozásokat elvégezni, így például csecsemőket is megmenthetnek az SZTE szakorvosai.

A Szegedi Tudományegyetem a régió legjobb egészségügyi-ellátó intézménye, európai mércével is kimagasló szolgáltatást nyújt. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a legjobb gépek beszerzésére – így került az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjára az a lélegeztetőgép is, amelynek használata komoly szakmai felkészültséget igényel. Lengyel Csaba professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke szerint ilyen gépet oda érdemes telepíteni, ahol megfelelően magastudású a szakembergárda és az ellátás olyan sokrétű, hogy folyamatosan nagy kihasználtsággal működtethető a drága csúcstechnológiás berendezés.

Az új készülék a koronavírus-fertőzöttek és a csecsemők életét is megmentheti, mivel

a szívet és a tüdőt akár egyszerre, hetekig tudja helyettesíteni.

Babik Barna professzor, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója elmondta: „A koronavírus a légzés minőségében okozza a legjelentősebb károkat. A legsúlyosabb kórképet a légzéselégtelenség dominálja. Óriási előrelépést várunk az új műszer alkalmazásával, hiszen ezzel időt nyerünk, amíg a szervezet leküzdi a vírust annyira, hogy a tüdő működése ismét elfogadható legyen. Hetekre vagy akár hónapokra is tehermentesíteni tudja a betegek keringését.”

Az SZTE kancellárja azt hangsúlyozta: „A Covid-ellátás forrásigénye igen magas mind humánerőforrás-igény, mind fogyóanyag, mind eszköz tekintetében. Nem beszélve arról, hogy milyen sok beruházást kellett eszközölnünk ahhoz, hogy megfelelőek legyenek az egyéb infrastrukturális feltételeink. Ezeket a Covid Védekezési Alapból, az Operatív Törzs segítségével tudtuk és tudjuk finanszírozni” – tette hozzá Fendler Judit.

Varga Albert professzor, az SZTE SZAKK Kardiológia Klinika vezetője szerint a gép beszerzése az első lépés egy kiválósági centrum létrehozása felé. A terv egy európai szintű metodika a betegellátásnak ebben a speciális szegmensében. Ennek egyik pillére a műszaki felszereltség, a másik pedig a szakképzett egészségügyi személyzet. A legjobb gépek beszerzése mellett cél a humánerőforrás fejlesztése is ifjú tehetségek, az SZTE-n végzett diákok és tapasztalt, akár külföldről hazatérő szakemberek által.

A Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelte, a gép a pandémiás időszak után új lehetőségeket biztosít. Olyan műtéteknél is ki tudják majd használni, amelyeknél eddig nem volt erre lehetőség. Segíthet csecsemőkori fejlődési rendellenességek, szívműtétek esetében. Rovó László emlékeztetett arra, hogy az ország legjobb hibrid műtője is az SZTE-n működik, az egészségügyben jól felhasználható 3D nyomtatót néhány hete adták át.

Az ECMO egy „műtüdő”, amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. A készülék segítségével intenzív osztályos ellátást igénylő súlyos tüdőbetegségben vagy szívbetegségben szenvedő újszülöttek, csecsemők, gyermekek szervpótló kezelését is el tudják végezni. A berendezés segíthet jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását is a kis betegeknél – olvasható az SZTE közleményében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×