eur:
395.2
usd:
371.03
bux:
65063.6
2024. április 19. péntek Emma

Orbán Viktor: húsvét után kezdődhet az enyhítés – a nap hírei

A húsvét utáni első-második napon meglesz a 2 és fél milliomodik beoltott – jelentette ki a miniszterelnök. Elítélte a fegyveres konfliktusokat és méltányos vakcinaelosztást kért Húsvétvasárnap Ferenc pápa. A hatvani Albert Schweitzer kórház Covid-részlegén volt tűz vasárnap hajnalban.

A húsvét utáni első-második napon meglesz a 2 és fél milliomodik beoltott – jelentette ki a közösségi oldalán közzétett videóban a miniszterelnök. Orbán Viktor reggel meglátogatta a Hungaropharma X. kerületi telephelyét, ahonnan minden hajnalban elindulnak a vakcinaszállítmányok az oltópontokra. A miniszterelnök a helyszínen készült videóban arról is beszél, hogy meg kell emlékezni a rakodómunkásokról, pilótákról, sofőrökről és anyagkiadókról is, hiszen az ő munkájukkal kezdődhet meg az oltás.

Egy nap alatt 211 többségében idős, krónikus beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben. Újabb 6.566 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 247 ezret. 11 571 embert ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 686 ezerre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké meghaladta a 21 ezer 700-at. A kormányzati portál adatai szerint Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. 2 millió 312 ezerre nőtt a beoltottak száma, ebből több mint 905 ezren a második dózist is megkapták.

Elítélte a fegyveres konfliktusokat, és méltányos vakcinaelosztást kért Húsvétvasárnap Ferenc pápa. Az ünnepi szentmise után a Szent Péter-bazilikában a katolikus egyházfő arra kérte a világ országait, hogy gyorsítsák fel a vírus elleni vakcinák szétosztását és beadását, különösen a szegények körében. A járványügyi korlátozások miatt a misén csak kétszáz ember vehetett részt, és hasonló körülmények között tartották meg, mint tavaly, a járvány kezdetén.A beszéd után a katolikus egyházfő elmondta a Rómának és a világnak szóló hagyományos Urbi et Orbi áldását.

A megfeszített Jézus nem távolról nézi az emberek szenvedését, hanem jelen van benne – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap. Az evangélikus püspök a Budavári Evangélikus Gyülekezet templomában a koronavírus-járvány miatt csak néhány hívő jelenlétében megtartott istentiszteleten arról beszélt: a megfeszített Jézus sebei ott vannak a mai üldözöttek sebeiben, haláltusája ott van a lélegeztetőgépen szenvedők fájdalmában.

A hatvani Albert Schweitzer kórház Covid-részlegén volt tűz vasárnap hajnalban, a balesetben nem sérült meg senki. A tűz okát még vizsgálják. Zelnik Krisztina, az intézmény sajtókapcsolatokért felelős munkatársa azt mondta, a koronavírus-fertőzött betegeket a kórház más, e célra fenntartott részébe helyezték át. Berendezési tárgyak égtek, és a tűz a kórterem ablaka alatt álló sátorra is átterjedt. A dolgozóknak egy 28 ágyas, nem intenzív Covid-19 ellátó részleget kellett kiüríteniük. A történtek a betegek ellátásában és a kórház működésében nem okoznak tartós fennakadást..

Felmentést kaphatnak a járványügyi korlátozások alól a védőoltással rendelkezők Németországban, de csak az utolsó adag oltás beadása utáni 15. naptól. Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a Bild am Sonntag című német lapnak a kormányzati terveket ismertetve elmondta, hogy a negatív leletnek megfelelő bánásmód jár majd az úgynevezett teljes védőoltás esetén, vagyis ha az illető megkapta az oltást vagy több adagból álló oltásból az összes adagot.

Színkódos rendszerrel tervezi a külföldi utazások újbóli engedélyezését a brit kormány. Az elképzelés szerint vörös, sárga és zöld kategóriák lesznek annak megfelelően, hogy az egyes országokban milyenek a koronavírus-fertőzöttségi és az oltási mutatók. Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn ismerteti a részleteket. A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel az utazási tilalom. A vörös kategóriába sorolt országok esetében fennmaradna ez az előírás.

Szlovén szakemberek felfüggesztenék az AstraZeneca-oltóanyag beadását a 60 évnél fiatalabbaknak. A testület azért adott ki új ajánlást, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a vakcina a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő. Korábban Németország és Hollandia is a 60 éven felüliekre korlátozta a brit-svéd gyógyszercég vakcináját. Szlovéniában a teljes húsvéti időszakra vonatkozó országos zárlat április 11-ig lesz érvényben.

Ezentúl kizárólag a Johson&Johnson koronavírus elleni oltóanyagát állítják elő abban a baltimore-i gyógyszergyárban, ahol 15 millió adag ment veszendőbe a vakcinából, miután emberi hiba miatt összecserélték az alapanyagát az AstraZenecáéval. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcinával ellentétben a Johson&Johnson oltóanyaga egyetlen dózisból áll, és ezt engedélyezték harmadikként az Egyesült Államokban.Az AstraZeneca oltóanyaga egyelőre nem kapta meg az engedélyt.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×