eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A felhasználás időpontjaival megjelölt Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinák üres üvegei a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 28-án.
Nyitókép: A felhasználás időpontjaival megjelölt Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinák üres üvegei egy oltóponton 2021. március 28-án. MTI/Balázs Attila

A várandósok számára lesz kijelölt oltópont minden megyében és a fővárosban is - a nap hírei

Saját gyártású oltóanyagokkal elérhetőnek tartja nyárra a kollektív immunitás elérését az Európai Unióban az illetékes uniós biztos. A járvány lelki és gazdasági következményeiről beszélt a hívők nélkül tartott virágvasárnapi beszédében Ferenc pápa.

Minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont a várandósok számára, ahol a regisztráció után lehet kérni időpontot. Az oltópontok elérhetősége a jövő hét közepétől megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon. A várandósok soron kívüli önkéntes oltása a szakmai állásfoglalás után vált lehetővé. Az oltáshoz Pfizer- és Moderna-vakcinát lehet használni a várandósság 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni.

Továbbra is felszálló ágban jár a járvány harmadik hulláma, a brit vírusmutáns gyors terjedése miatt jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes megerősítette: a jövő héten elkezdődik a pedagógusok oltása is. Hozzátette: aki még nem regisztrált, március 29-ig megteheti a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon. A szakember azt kérte, hogy Húsvétkor lehetőleg csak a szűk család találkozzon.

Egy nap alatt 220 többségében idős, krónikus beteg halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben. Újabb 9.082 embernél igazolták a kórokozót. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 218 ezret. 11.805 embert ápolnak kórházban, közülük 1.527-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 634 ezerre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké közelíti a 20 ezret. 1 millió 904 ezerre nőtt a beoltottak száma, ebből több mint 686 ezren a második oltást is megkapták.

A járvány idején még fontosabb az adófelajánlás - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Tállai András elmondta: tavaly összesen 40,7 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, végül 18,6 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek. A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására, vagy az állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egy százalékát. Az szja 1+1 százalékáról május 20-áig lehet nyilatkozni.

A saját gyártású oltóanyagokkal nyárra elérhető a közösségi immunitás az Európai Unióban - erősítette meg a belső piacért felelős uniós biztos. Thierry Breton egy francia rádióban úgy vélte: a negyedév végéig le lehet gyártani és szállítani az ígért 360 millió dózist, július végéig pedig mintegy 420 milliót. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az oltási kampány megszervezése és felgyorsítása a tagállamok feladata. Azt is jelezte, hogy a beoltottságot igazoló közös uniós egészségügyi igazolás kiváltása nem lesz kötelező.

Oroszországban a nyár végére alakulhat ki nyájimmunitás, amelyhez a felnőtt lakosság hetven százalékos átoltottságára lenne szükség. Az orosz elnök szakértőkre hivatkozva beszélt erről egy televíziós interjúban. Vlagyimir Putyin megismételte: az orosz vezetés többi tagjának sem mondta el, hogy a háromféle orosz vakcina közül melyikkel oltották be, ezt csak az orvosa tudja. Oroszországban az utóbbi napokban a szeptemberi szintre lassult a járvány terjedése.

Az új koronavírus-járvány lelki és gazdasági következményeiről beszélt a hívők nélküli virágvasárnapi miséjében Ferenc pápa. A Vatikán interneten keresztül közvetítette a szertartást, melyet a katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilikában mutatott be: harminc bíboros és alig több mint száz hívő volt jelen. Teljesen üres volt a Szent Péter tér, ahol elmaradt az ilyenkor szokásos körmenet. Az idén az olaszok a lakásukhoz legközelebbi templomba mehetnek el.

Szlovéniában elrendelte az országos zárlatot a húsvéti időszakra, április elsejétől 11-ig a kormány. Ezzel a kabinet elfogadta a koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoport javaslatát. Csak húsvét vasárnapján várhatók enyhítések. Janez Jansa kormányfő szerint április 12-én ismét felülbírálják az intézkedéseket. Hozzátette: újabb szigorításokat vezet be a határokon, de a részletekről még egyeztet a belügyminiszterrel.

Kötelező maszkviselés és számos egyéb óvintézkedés mellett 5 ezer fős koncertet tartottak Barcelonában egy járványügyi kísérlet részeként. Az eseménnyel a szervezők azt kívánják bizonyítani az egészségügyi hatóságoknak, hogy kellő odafigyeléssel lehetséges biztonságos körülmények között tömegrendezvényeket tartani, minimalizálva a koronavírus-fertőzés kockázatát. Az eseményen részt vett a tartományi ügyvivő kormány, valamint a városvezetés több tagja is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×