eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga Péter Pál: a Covid velünk marad, sok évig zajló világjárvány lesz

A következő két hétben a Covid-osztályon minden felszabaduló ágyra új beteg érkezik – mondta Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Az intézményvezető szerint ki fog tartani a magyar egészségügy, de nagyon oda kell figyelni a dolgozók kiégési szindrómájára is. A várólisták szükségszerűen hosszabbodni fognak, erre a járvány leküzdése után külön figyelmet kell fordítani.

A szakdolgozói létszám jelenti a legnagyobb gondot a koronavírus-betegek ellátásában, mivel nem tudnak további munkaerőt bevonni, így az egy főre jutó munkateher növekszik – mondta Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Az intézmény már a járvány kitörésekor, tavaly márciusban felajánlotta kapacitásait a kormánynak, és alig két és fél hét alatt fel is állított egy járványkórházat, teljesen szeparálta a gerincsebészeti ellátásokat a Covid-osztályoktól, amelyek már két és fél emeletet foglalnak el a Királyhágó utcai kórházi épületben.

Mint Varga Péter Pál fogalmazott, szeparált a személyzet is, de a súlyos mentális terhelés miatt rendszeresen forgatják a szakembereket a Covid- és a gerincellátás között. Az orvosaik az általános orvosi diplomával megszerzett tudásukat hasznosítják, az intenzív osztályon szükséges szakértelmet az aneszteziológusok biztosítják. Ezenkívül három szerződött infektológusuk is van. A dolgozói létszámot még úgy pótolják, hogy a gyógytornászok, beteghordók, asszisztensek is besegítenek - ápolósegédként.

„A kollégáim mind be vannak öltözve védőruházatba, a terhelés nagyon komoly, négyóránként pihenőt kell biztosítani.

Közben a kiégési szindrómával is kell foglalkozni, a pszichológusaink egyik fele a betegekkel foglalkozik, a másik a dolgozókkal”

– mondta az igazgató, és hozzátette, nagyon monoton az ellátás, a beteg állapotának az alakulása attól függ, hogy a tüdeje hogyan birkózik meg a vírus támadásával. Van, amikor gyógyszeres támogatással sem tudja ezt megtenni, ekkor kell az oxigéntámogatás, ekkor jönnek be a különböző gépi berendezések.

„Az orvosban, a szakápolóban növekszik a feszültség, meg kell akadályozni, hogy a beteg állapota romoljon.

A kudarcesély állandó lebegése az egyik legkomolyabb, folyamatos stresszfaktor”

– mondta.

Arra, hogy hol az egészségügyi rendszer teherbíróképességének a határa, azt mondta, egyszerű válasz nincs, a szakápoló felkészültségén, lelkiismeretességén és a betegösszetételen múlik a siker.

„Nem homogén a terhelés elosztása, van, ahol óriási a túlterheltség. A kollégákat ott nincs kivel leváltani, ez példátlan megterhelés. Durva helyzetek adódhatnak egyes kórházakban, de a magyar egészségügy jelenlegi morális szintje jóval magasabb, mint amit mondogatni szoktak.

Ki fog tartani a magyar egészségügy, mert ki kell tartania”

– tette hozzá.

Varga Péter Pál ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a megbecsülés egyik fokmérője, hogy a rendszer mennyire törődik a dolgozók lelkiállapotával és terhelhetőségével.

„Ha valakit ilyen katasztrófa sújt, mint a pandémia, ott nemcsak a betegágy mellett kell topon lenni, hanem az irányító szervezetekben is, a különböző szinteken” – mondta a kórházigazgató, aki figyelmeztetett, hogy most háttérbe szorult a többi beteg, de ez nem jelenti, hogy nekik nincs bajuk, csak most ellátatlanul vannak. Ennek meglesz a következménye: egy tömegben fognak rázúdulni a rendszerre, és szerinte az elégedetlenség előre borítékolható.

„A megüresedett ágyak órákon belül feltöltődnek, nem fogynak a betegek, hanem újak érkeznek. Abban a fázisban vagyunk, hogy a következő két hétben is valamennyi működő ágy folyamatos terhelés alatt lesz” – tette hozzá a gerincsebész.

Biztatás van, pénz nincs

Varga Péter Pál szerint érzékeny kérdés ugyanakkor a finanszírozás ügye, mert tavaly március óta vesznek részt az ellátásban, rendszeresen lejelentik a költségeiket, de eddig még egyetlen forint kompenzációt sem kaptak az államtól. Sőt,szeptemberben 15 dolgozót elvezényeltek az intézményből, akiknek viszont továbbra is ők fizetik a bérét, a más kórházban teljesített a túlórát és a járványpótlékot is.

„A leveleimre egyelőre nem jön válasz, járvány van, utasítások vannak. Biztatást kapok, de pénzt nem. Az, hogy működik még az intézmény, a készpénztartalékainknak köszönhető, különben már régen bezárhattunk volna” – mondta.

Beszélt az állami és a magánegészségügy finanszírozásáról is, a közös működés kialakításán több munkacsoport is dolgozik. Varga Péter Pál szerint szükség van a két rendszer egymás mellett élésére, úgy látja, amikor a közfinanszírozott ellátást tervezi a kormány, akkor fel kell azt is mérnie, hogy hol számíthat a magánegészségügyre. Például a diagnosztikai, a foglalkozás-egészségügyi vagy a kórbonctani, szövettani szolgálgatások főleg magáncégek kezében vannak, és például a nagy területi egyenlőtlenségeket is a magánszolgáltatók bevonásával lehetne kiegyenlíteni.

„A kormányzatnak szembe kell néznie azzal, hogy szükséges a második szintű biztosítási rendszer,

amely lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos ellátásokhoz gyorsabban, magasabb minőségben lehessen hozzájutni. De vannak olyan új terápiák is, amelyeket az állami finanszírozás még nem támogat, ilyenkor a modern ellátás csak a magánszolgáltatónál érhető el, és ehhez ezzel a biztosítással lehet forrást biztosítani” – mondta az igazgató.

Járvány és reform egyszerre

Az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvényről úgy fogalmazott, nagy pozitívuma, hogy

az orvostársadalom megbecsülése elindult felfelé, ezzel egyidejűleg pedig gyakorlatilag megszűnt a hálapénz.

„Az eredetleg drasztikus törvény felpuhulása zajlik, és ez eltart ég egy darabig. Elindult a reformfolyamat, és ennek a levezénylése nagy megpróbáltatás lesz a járvány közepén. Nagy önbizalomra vall, hogy a kormány magára vállalta mindkettőt egyszerre. Bízom benne, hogy sikerrel fog járni a kormányzati törekvés” – jelentette ki Varga Péter Pál.

A szakdolgozók béréről azt mondta, hogy a sok elégedetlenség tisztább információátadással tompítható lett volna. Kiemelte: A szakdolgozói kamara arra figyelmeztet, hogy a járvány után szembe kell nézni a tömeges elvándorlással. Ugyanakkor az a riogatás, hogy az orvosók és az ápolók majd a magánrendszerbe mennek, nem állja meg a helyét, mert nem történt nagy mértékű beáramlás. „Négyezer orvos hagyta ott az állami rendszert, ezt nem nagyon látjuk a magán-oldalon. A jól működő magánellátó eddig sem szenvedett hiányt jó szakemberben” – mondta a Budai Egészségközpont igazgatója.

A járványhullámok csillapodása után Varga Péter Pál szerint az első nagy kihívás a tumultuózus tömegjelenetek időszaka lesz, amikor megjelennek az eddig ellátatlan betegek. A következő fázis az lesz, hogyan áll be az ország egy fenntartható kapacitás megfelelő színvonalú működtetésére, ez szerinte három-öt évet vesz majd igénybe. De addig is kezelni kell a járványhelyzetet.

„A Covid nem fog véget érni május 30-án, ezzel együtt kell élnünk,

a nemzetközi tudóstársadalom egyértelműen kimondja, hogy a Covid egy sok évig zajló világjárvány lesz. Hogy ez hogyan fogja befolyásolni a mindennapi életünket, ezt ma még nem nagyon lehet megmondani” – mondta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×