eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. Balra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, jobbra Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor: vakcinából van hiány, nem oltópontból

A járványkezelésről kérdezték az ellenzéki képviselők a kormányfőt az Országgyűlésben.

A Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar gazdaság jobban teljesít, mint az osztrák, de Ausztriában pénzt adnak a bajba jutottoknak. A kormányfő családja a válság alatt is "hasít", a népnek viszont növekvő árak és munkanélküliség, becsődölt vállalkozások jutnak - fogalmazott.

A képviselő azt mondta, az ő álma a normálisan működő egészségügy, a magyar melós megbecsülése és az elszámoltatás.

Orbán Viktor úgy válaszolt, a válság idején nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak segítettek, így bértámogatást és hitelmoratóriumot vezettek be, járulékokat engedtek el, több adónemet csökkentettek és jelentős beruházási támogatásokat adtak a munkahelyek megmentésére. Jelenleg 55 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint egy éve, ennyi munkahelyet veszettek el a válság idején, de vállalták, hogy legalább annyit hoznak létre, mint amennyit a járvány megsemmisít - közölte.

Megjegyezte: a járványkezelés rossz példái ügyében a képviselőnek szövetségesénél, Gyurcsány Ferencnél kellene érdeklődnie.

Jakab Péter erre azt mondta: a miniszterelnök elszólta magát, amikor arról beszélt, hogy már novemberben tudta, mekkora gondok lesznek. Mégsem tett semmit, hagyta, hogy összeomoljon az egészségügy és a munkaerőpiac - tette hozzá.

A kormányfő közölte:

a képviselői hozzászólásai szerint ő egy szegény ember, de ez nem így van, csak eljátssza a szegényt.

MSZP: miért nem segítenek a szombathelyi háziorvosoknak az oltásban?

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról érdeklődött, hogy a kormány miért nem segít a szombathelyi háziorvosoknak az oltásban. A miniszterelnök szerint nem lehet politikát csinálni a járványkezelésből, az ellenzéki vezetésű Szombathelyen mégsem segítenek az oltópontok felállításában - mondta.

Orbán Viktor válaszában arra kérte az ellenzéket, hogy állítsa le az oltásellenes kampányt. Felelőtlenség arra felszólítani az embereket, hogy a kínai vagy az orosz vakcinát ne vegyék fel - vélte. Hozzátette: már félmillió embert beoltottak ezekkel, és ha nem tették volna, közülük többen már meg is halhattak volna.

Közölte: több mint ötezer háziorvosi, 629 kórházi és 140 szakrendelői oltópont van, összesen 5774. Nem oltópontból nincs elég, hanem vakcinából, de ha lesz elég oltóanyag, az oltópontok számát is tudják növelni - magyarázta.

Kunhalmi Ágnes közölte: a több oltópont követelése nem oltásellenesség. A halálozási adatokat tekintve pedig az élbolyban van Magyarország - fűzte hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta:

minden vakcina jobb, mint belehalni a járványba.

Arra kérte a közigazgatás szombathelyi vezetőjét, hogy segítsenek a háziorvosoknak, hogy be tudják adni az oltásokat - mondta.

DK: a kormány nem tudja, hogyan kell megszervezni egy oltási kampányt

Arató Gergely (DK) úgy látja, a kormánynak fogalma sincs, hogyan kell megszervezni egy oltási kampányt, és oltási terv helyett oltási káoszt állított elő. Csak Magyarországon fordulhat elő, hogy fiatal, egészséges emberek megkapják az oltást, míg súlyos betegséggel élőknek nem - fogalmazott.

Azt kérdezte: miért nem érdemlik meg a magyarok, hogy tudják, mikor számíthatnak az oltásra.

Orbán Viktor úgy válaszolt, a vakcinákat Brüsszel rendeli meg, szállítja le, osztja szét, és nem azért halad lassabban az oltás, mert ne lenne megszervezve, hanem mert nincs elég vakcina. Nem szabad nyilvánosságra hozni a szerződéseket, amelyeket az EU kötött a gyógyszergyárakkal, mert kiderülne, hogy rossz szerződéseket kötöttek, ezért nincs elég oltóanyag - mutatott rá. Hozzátette:

nem a magyar kormányt kellene támadni, hanem Brüsszelt.

Arató Gergely arra kérte a kormányfőt, hogy ne bújjon Brüsszel mögé. Hatszázezer vakcina van raktárakban, ha azért halnak meg emberek, mert ezeket nem adják be, azért ki vállalja a felelősséget? - kérdezte.

A miniszterelnök közölte: azt, hogy egy beadott vakcina párját szabad-e szétosztani, a járványügyi szakemberek dönthetik el.

Magyarország a beoltottak számát tekintve Európában a második helyen áll - jelentette ki.

LMP: miért nem áll a magyar nemzeti érdekek mellett a kormány?

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint furcsa, hogy a kormány nemzeti szuverenitásra hivatkozik olyan döntések után, mint a letelepedési kötvények, vagy a paksi beruházás.

Miért nem áll ki a kormány harcosan az orosz vagy a kínai nagyhatalmi érdekekkel szemben? - kérdezte.

Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, "mi a magyarokat képviseljük a Brüsszelben,

önök úgy látom Brüsszelt képviselik mindig itt Magyarországon".

Azt kérdezte a képviselőtől, milyen kínai és orosz nagyhatalmi érdekek vannak, amelyek Magyarországot fenyegetik.

A kormányfő közölte, a kormány nem támogatja a hidegháborús logikát és a nemzetközi héjákat sem. Nem az a magyar külpolitika, hogy valamely nagyhatalom érdekét szolgálva Magyarország is összevesszen másokkal - fogalmazott.

Elmondta, Magyarország barátokat gyűjt, szeretne mindenkivel minél gyümölcsözőbb kapcsolatokat kialakítani, Kínával, Oroszországgal, Szaúd Arábiával, az Egyesült Államokkal is.

Keresztes László Lóránt viszonválaszában arról beszélt, a Budapest-Belgrád-vasútvonalra a válság két legnehezebb évében 200 milliárd forintot költ el a kormány, ebből 175 ezer új munkahelyet lehetne teremteni.

Orbán Viktor válaszában komoly nemzeti tettnek nevezte a beruházást. Kifejtette: a pireuszi kikötőt megvették a kínaiak, az áruk onnan mindenképpen eljutnak Nyugat-Európába. Az a kérdés, van-e olyan épelméjű ember, aki azt állítja, Magyarországnak az nem előnyös, ha raja keresztül történik a szállítás - mondta.

És még...

Burány Sándor (Párbeszéd) felidézve Orbán Viktor miniszterelnök koronavírus-járvánnyal kapcsolatban tett kijelentéseit azt mondta, ellentmondó nyilatkozatokban nincs hiány. Azt kérte a kormányfőtől, tegye világossá: Magyarország most támad, vagy védekezik, most a hajnal előtti legsötétebb pillanatokat éljük át, miközben befordult az ország a célegyenesbe, vagy lesz ennél még rosszabb is.

Orbán Viktor úgy válaszolt, bár úgy tűnik, hogy az egymást követő helyzetekben tett intézkedések ellentmondásban vannak, ez tévedés. A képviselő által elmondottak "egy logikus sor éppen következő lépése" - magyarázta.

Szerinte most támad az ország, ezt hívják oltásnak, de mivel itt van a járvány harmadik hulláma, védekezik is. Közölte, nem tudja megmondani, hogy lesz-e újabb hullám, de akkor is azt fogja tenni a kormány, amit kell.

Kitért az AstraZeneca vakcinájára, elmondva: egyrészt az a probléma, hogy nem szállítják az oltóanyagot, másrészt kétségek vannak afelől, hogy a leszállított vakcinákkal mit kell tenni. Hozzátette: várják az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökre ígért határozatát.

A miniszterelnök közölte, mindig az aktuális helyzethez fognak alkalmazkodni a döntésekkor.

Elmondta, a keleti vakcinák miatt minden regisztrált embert be tudnak oltani még a második negyedév vége előtt. Jelezte, a regisztráltak száma 3,5 millió fő körül van. Azt kérte, az ellenzék ne beszélje le az embereket az oltásról.

Burány Sándor viszonválaszában azt firtatta, még mindig emberéletekben méri-e a járvány elleni védekezés sikerét.

Orbán Viktor közölte, a halálozási többletet, vagyis azt a számot nézve, amennyivel többen haltak meg 2020-ban 2019-hez, a járvány előtti évhez képest, Magyarország a tizedik helyen áll.

Hangsúlyozta, ezzel sem elégedett, mert minden ember élete veszteség. Úgy fogalmazott, minden ember élete számít, minden emberéletet meg akarnak menteni, mindenkit meg akarnak gyógyítani, minden embert el fognak látni a kórházakban és mindenkit be fognak oltani.

Szakács László (MSZP) arról beszélt: munka nélkül nincs jövedelem, számos szektor pedig kényszerűen állt le a járvány miatt, amelyben dolgozókat szerinte kártalanítani kellene.

Mikor jelentik be, hogy milyen vissza nem térítendő támogatásokat kaphatnak a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) a hitelek helyett? Meddig hosszabbítják meg a hitelfizetési moratóriumot? - sorolta kérdéseit a miniszterelnöknek.

Orbán Viktor úgy felelt: a kormány megkezdte a 10 millió forintos kamatmentes hitel nyújtását a kkv-knak, "de nem vagyok a konstrukcióval még elégedett", az ugyanis túl bürokratikus. A konstrukciót ugyanakkor jónak ítélte, mivel a vállalkozások jelentkeznek a hitelre.

Igenis van bértámogatás

- folytatta válaszát -, és a kis szálláshelykiadók számára is segítséget nyújt a kormány, amelyet eddig 45 ezer szobára fizettek ki.

Úgy értékelt: a gazdaságpolitikai intézkedések együttesen alkalmasak arra, hogy az ország túljusson a pandémia okozta gazdasági válságon. Az eszközök közül a hitelmoratórium a legfontosabb - mondta -, "milyen kár, hogy ön nem szavazta meg" - felelte Szakács Lászlónak.

Kijelentette azt is: nem tartja méltányosnak az elhangzottakat, mert például a fővárosi vállalkozóknak juttatott bértámogatást "az önök által vezetett főváros azonnal lefoglalta és elvette a vállalkozóktól". Bírálta az egykori baloldali kormány válságkezelését is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×