eur:
393.13
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Facebook/Varga Judit

A lengyelek és a magyarok az EU bírósága előtt megtámadták a jogállamisági rendeletet

Egész pontosan az uniós költségvetés kondicionalitás rendeletét.

Mint ismert, 2020 év végén szavazták meg a közösségi pénzek felhasználását jogállamisági feltételekhez is kötő új jogszabályt. A lengyel és a magyar fél, akiket a jogállamisági eljárások leginkább érintenének az eddigi megszólalások szerint, végig tiltakozott ez ellen, és az elfogadás után kilátásba helyezték, hogy megtámadják a rendeletet az EU bíróságán. Most ez történik meg.

Varga Judit a Facebook-oldalán azt írta: "A baloldal túl messzire ment, amikor a járvány közepén támadást indított Magyarország ellen. Ezt a támadást elhárítottuk és sikerült megvédenünk a magyar érdekeket az uniós költségvetésben. Azonban azt, ami jogellenes nem hagyhatjuk szó nélkül. Nem engedhetjük, hogy jogbiztonságot súlyosan sértő uniós jogszabály hatályban maradjon, ezért ahogy tavaly megígértük, Lengyelországgal együtt ma az Unió Bírósága előtt megtámadjuk a kondicionalitás rendeletet. Győzzön ismét a józan ész!"

A vonatkozó rendelkezést egyébként 2020. december 22-én fogadták el, és a megtámadására a szabályok szerint két hónap és 24 nap áll rendelkezésre – ez most hétvégén járt volna le.

Frissítés: Az Európai Unió Bírósága csütörtökön bejelentette, hogy megkapta Magyarország és Lengyelország keresetét az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános, a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott rendelettel összefüggésben.

A luxemburgi székhelyű szervezet közleménye emlékeztet:

  • az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács decemberben erősítette meg a júliusi EU-csúcstalálkozón elfogadott megállapodást az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról.
  • A rendelethez záradékot csatoltak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni.
  • A mechanizmus alkalmazása esetén első lépésként az Európai Bizottság javasolhatja a feltételrendszerhez kapcsolódó eljárás megindítását amennyiben megállapítja, hogy egy tagállam jogsértést követ el.
  • Ezt követően a tagállamokat tömörítő Tanácsnak egy hónap, kivételes esetben három hónap áll rendelkezésére, hogy minősített többséggel szavazzon a javasolt intézkedésekről. A teljes döntési mechanizmus időtartama 7-9 hónap.

Az új jogszabály nemcsak egyedi esetekben, hanem - a szöveg szerint - akkor is alkalmazható lesz, ha az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére - közölte a bíróság. A jogszabály biztosítja, hogy az uniós támogatásokra jogosult vagy azoktól függő végső kedvezményezettek hozzájuthassanak a támogatásokhoz az eljárás ideje alatt vagy annak lezárását követően is.

Az Európai Bizottság arra is jogosítványt kapott, hogy az adott tagállamnak járó támogatás soron következő részletének csökkentésével igazítsa ki a tagállamnak járó kifizetéseket.

Frissítés: Lengyelország csütörtökön panaszt nyújtott be az Európai Unió Bíróságánál az uniós költségvetéshez kötődő jogállamisági feltételrendszer miatt - közölte Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A lengyel kormány információs központja (CIR) által közzétett nyilatkozatában Müller azt írta: az uniós állam- és kormányfők tavaly decemberi csúcsértekezletén elfogadott feltételrendszer nem támaszkodik az Európai Unió (EU) alapszerződéseire, sérti a tagállamok hatáskörét és az uniós jogot. Úgy látta: a költségvetési eszközök kifizetését kizárólag "objektív, konkrét, a jogi előírásokból egyértelműen eredő feltételekhez" szabad kötni.

A feltételrendszer célja az elfogadásáról döntő uniós csúcs zárókövetkeztetései szerint az uniós költségvetés, a helyreállítási alap szabályos kezelésének, az EU pénzügyi érdekeinek védelme. A zárókövetkeztetésekben egyúttal rögzítették: nem elegendő az eszközök kifizetésének felfüggesztéséhez csupán annak megállapítása, hogy adott tagállamban jogállamisági elv megsértése történt.

Müller ebben a vonatkozásban aláhúzta: a zárókövetkeztetések "mit sem változtatnak (a feltételrendszerről szóló uniós) rendelet végleges változatában foglalt homályos szabályozás negatív értékelésén".

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×