INFORÁDIÓ
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma

egészségügy

soós adrianna

szerződés

Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én.

Most kell dönteniük az egészségügyi dolgozóknak, csak nem tudják, miről

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az InfoRádióban elmondta, próbálnak tájékozódni, de nagyon sok a kiszolgáltatott munkavállaló.

Egy hetük maradt az egészségügyi dolgozóknak, hogy aláírják az új munkaszerződésüket, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény vonatkozó szabályai március 1-jétől hatályosak. Sokan azonban még nem is látták a dokumentumot, mert az a törvényi passzus is megváltozott, hogy látniuk kell.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az ápolók és a gazdasági-műszaki munkatársak félnek, hogy a jövőben még kedvezőtlenebb körülmények mellett kell dolgozniuk.

"Eddig csak általános tájékoztatások voltak – jogszabályi hivatkozással –, amit az itt dolgozók nyilvánvalóan nem tudnak megfelelően értelmezni. Legalább tíz különböző jogszabály és országos főigazgatóságtól származó útmutatás alapján kellene most kitalálniuk a munkatársaknak, hogy mi lesz a szerződésükben" – mutatott rá a helyzet bizonytalanságára.

Szerinte

még a munkaügyi szervezet sem képes nyomon követni történéseket,

a szerződést időben átadni a dolgozóknak, akik viszont rendkívül frusztráltak, két ok miatt is.

"Részben amiatt, hogy a béremelés csak az orvosokat érintette, a jogszabályi változások negatív hatásai viszont mindenkire kiterjedtek. Részben pedig azért, mert ezt követően sok intézmény még azokat a juttatásokat is elkezdte elvonogatni a dolgozóktól, amelyek a korábbi jogszabályokban benne voltak, az újban viszont már nincsenek" – hozta fel Soós Adrianna, aki szerint így a korábbi pótlékok, keresetkiegészítések tűnhetnek el az egészségügyi dolgozók jövedelméből.

Az elmúlt napokban már

érkeztek pozitív hírek az ápolókra, nővérekre, asszisztensekre nézve, de a műszaki-gazdasági ügyintézőknél még mindig bizonytalan a helyzet,

ők márpedig ebben az új helyzetben rendkívül leterheltek – folytatta.

"Mindenkinek próbálunk segítséget nyújtani, ahol megkapták a szerződéseket, sajnos elég sok bennük a hiba, sok esetben a szerződés nem követi le a jogi változásokat."

Arra a kérdésre, hogy akik megkapták a szerződésüket, hogyan gondolkodnak az egészségügyi pálya esetleges elhagyásáról, azt válaszolta, ők mindenképpen azon dolgoznak, hogy minél többen maradjanak az egészségügyben, "váltani ráérnek később is".

A rendkívüli helyzetben érvényes szabályok között egyébként igen szigorúak is vannak:

  • felmondási tilalom
  • intézményi átvezénylés egyik napról a másikra ellentételezés és egységes szabályok nélkül

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Egészségügyi dolgozók szerződése - Soós Adrianna
 
Veszélyhelyzet és az egészségügyi dolgozók - Soós Adrianna
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018