eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Most kell dönteniük az egészségügyi dolgozóknak, csak nem tudják, miről

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az InfoRádióban elmondta, próbálnak tájékozódni, de nagyon sok a kiszolgáltatott munkavállaló.

Egy hetük maradt az egészségügyi dolgozóknak, hogy aláírják az új munkaszerződésüket, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény vonatkozó szabályai március 1-jétől hatályosak. Sokan azonban még nem is látták a dokumentumot, mert az a törvényi passzus is megváltozott, hogy látniuk kell.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint az ápolók és a gazdasági-műszaki munkatársak félnek, hogy a jövőben még kedvezőtlenebb körülmények mellett kell dolgozniuk.

"Eddig csak általános tájékoztatások voltak – jogszabályi hivatkozással –, amit az itt dolgozók nyilvánvalóan nem tudnak megfelelően értelmezni. Legalább tíz különböző jogszabály és országos főigazgatóságtól származó útmutatás alapján kellene most kitalálniuk a munkatársaknak, hogy mi lesz a szerződésükben" – mutatott rá a helyzet bizonytalanságára.

Szerinte

még a munkaügyi szervezet sem képes nyomon követni történéseket,

a szerződést időben átadni a dolgozóknak, akik viszont rendkívül frusztráltak, két ok miatt is.

"Részben amiatt, hogy a béremelés csak az orvosokat érintette, a jogszabályi változások negatív hatásai viszont mindenkire kiterjedtek. Részben pedig azért, mert ezt követően sok intézmény még azokat a juttatásokat is elkezdte elvonogatni a dolgozóktól, amelyek a korábbi jogszabályokban benne voltak, az újban viszont már nincsenek" – hozta fel Soós Adrianna, aki szerint így a korábbi pótlékok, keresetkiegészítések tűnhetnek el az egészségügyi dolgozók jövedelméből.

Az elmúlt napokban már

érkeztek pozitív hírek az ápolókra, nővérekre, asszisztensekre nézve, de a műszaki-gazdasági ügyintézőknél még mindig bizonytalan a helyzet,

ők márpedig ebben az új helyzetben rendkívül leterheltek – folytatta.

"Mindenkinek próbálunk segítséget nyújtani, ahol megkapták a szerződéseket, sajnos elég sok bennük a hiba, sok esetben a szerződés nem követi le a jogi változásokat."

Arra a kérdésre, hogy akik megkapták a szerződésüket, hogyan gondolkodnak az egészségügyi pálya esetleges elhagyásáról, azt válaszolta, ők mindenképpen azon dolgoznak, hogy minél többen maradjanak az egészségügyben, "váltani ráérnek később is".

A rendkívüli helyzetben érvényes szabályok között egyébként igen szigorúak is vannak:

  • felmondási tilalom
  • intézményi átvezénylés egyik napról a másikra ellentételezés és egységes szabályok nélkül
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×