INFORÁDIÓ
2021. április 14. szerda
Tibor

egészségügy

szerződés

tóth judit

magyar orvosok szakszervezete

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.

Továbbra is áll a bál az egészségügyi dolgozók új szerződése körül

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Bár legkésőbb vasárnapig alá kell írniuk, az orvosok többsége még nem kapott új munkaszerződést – derül ki a szakszervezet belső felméréséből. Sokak hibás dokumentumot kaptak, másoknak pedig gondolkodási időt sem hagytak, azonnal szignózniuk kellett a szerződést.

A Magyar Orvosok Szakszervezete az elmúlt hét végén készített felmérést. A mintegy kétezer válaszadóból ezerhatszázan azt közölték, még nem kapták meg az új munkaszerződésüket, amelyek az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény vonatkozó szabályai alapján március 1-jétől lennének hatályosak.

Tóth Judit, a szervezet alelnöke megjegyezte, néhány megkérdezett azóta már jelezte, hogy már kézhez vehette az új szerződését, vagy ígéretet kapott, hogy erre sor fog kerülni. Ugyanakkor arról is érkeztek panaszok, hogy az

áttanulmányozására pár órát kapnak az érintettek, majd helyben alá is kell írni.

Az alelnök hozzátette: az eljárást, hogy néhány napja, esetleg csak órája van a dolgozónak a döntésre, a szakszervezet elfogadhatatlannak és méltatlannak tartja. Az új jogviszony révén számos feltétele változik az egészségügyi dolgozók munkavégezésének, amit

egy nem jogász végzettségű ember nem feltétlen tud rövid idő alatt átnézni és értelmezni.

Miután viszont egy jognyilatkozatról van szó, sokkal nehezebb – az esetleges vitás pontok miatt – bármiféle helyesbítést elérni az aláírás után. Tóth Judit arra hívta föl a kollégái figyelmét, hogy ragaszkodjanak ahhoz, hogy elvihessék a szerződést, és egyeztethessen munkajogásszal, netán a szakszervezet képviselőivel.

A szerződések minősége nagyon változó – erősítette meg az InfoRádió értesülését a szakszervezet alelnöke. Bár a legtöbb ismert esetben alapvetően rendben vannak a szerződések, nem kevés panasz érkezett arról, hogy valakit nem a megfelelő fizetési kategóriába sorolták be, vagy elszámolták a szabadnapjait. Továbbá

viták vannak a pótlékok körül is.

Továbbra is sok a bizonytalanság, többen pedig már jelezték, nem fogadják el az új szerződés, és akár még az ágazatnak is hátat fordíthatnak. Pontos számunk azonban csak március 1-jét követően fog kiderülni.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Van panasz az egészségügyisek új munkaszerződéseire
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018