eur:
393.88
usd:
365.19
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Végre jön a kötelező magyar nyelvű használati útmutató

Tavaly több mint 2500 termékbiztonsági és egyéb laboratóriumi ellenőrzés nyomán közel 200 féle terméket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem. Idén júliustól bővülnek a hatóság jogosítványai és a termékekre is új szabályok érkeznek.

A fogyasztóvédelem rendszeres ellenőrzésekkel és a szabályozás folyamatos felülvizsgálatával tesz a kockázatos árucikkek kiszűréséért. 2020-ban piacfelügyeleti hatáskörben eljárva mintegy 1700 termékfajtát vizsgáltak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vegyipari és műszaki laboratóriumai további több mint 800 árucikk esetében ellenőrizték, hogy azok összetétele megfelel-e az előírásoknak és a csomagoláson olvasható tájékoztatásnak.

A vizsgálatokon 189 különböző termék – többek között gyermekjátékok, lámpatestek, hajszárítók – bizonyult veszélyesnek. Ezek közül

158 féle, a felhasználókra kimondottan súlyos kockázatot jelentő árucikket a vásárlóktól is vissza kellett vonni.

A leggyakrabban előforduló hibák az áramütés, fulladás, égési sérülés vagy szemkárosodás veszélyével fenyegettek. A fogyasztóvédelem a vámhatósággal együttműködve még hatékonyabban szűrheti ki a problémás termékeket. Elsősorban a nagy tömegben vizsgált védőeszközök miatt tavaly a korábbi hússzorosára, hatmillió közelébe nőtt a vámhatáron megállított árucikkek darabszáma.

A hatóság munkatársai tavaly először tekintették át az elektromos rollerek és hoverboardok hazai kínálatát. A vizsgálati palettán 2021-ben új elemként jelennek meg az egyre szélesebb körben használt robotporszívók és -fűnyírók.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta: „2021 nyarától még hatékonyabbá válnak a piacfelügyeleti hatósági ellenőrzések, amelyekben több szerepet szánunk a vállalkozások intézkedéseinek, például az önkéntes termékvisszahívásnak. Ha az akkreditált laborok egy termékről megállapítják, hogy veszélyes, ezt elsőként a forgalmazónak, kereskedőnek jelzik. A vállalkozás ennek alapján önként visszahívhatja a kifogásolt árucikket a forgalomból és a vásárlóktól, a hatóság csak akkor jár el helyette, ha ezt elmulasztja megtenni.”

A július végén hatályba lépő törvényi rendelkezések alapján a piacfelügyeleti hatóság egy több lépcsős eljárásban blokkolhatja a veszélyes termékeket forgalmazó honlapot. Súlyos kockázat esetén hatáskört kapnak a figyelmeztetés megjelenítésére az online felületen, ha ezzel nem érik el a kívánt eredményt, eltávolíthatják a tartalmat. Végül

akár arról is határozatot hozhatnak, hogy korlátozzák a honlapra, applikációba való belépést.

„A családok, gyermekek védelmét, a termékek biztonságos használatát szolgálja az az új kötelezettség is, hogy minden termék mellé magyar nyelvű használati útmutatót kell majd adni. Az útmutatónak nem kell papír alapúnak lennie, a szükséges tájékoztatás elektronikus úton is megérkezhet a vásárlókhoz” – emelte ki Cseresnyés Péter.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×