INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

bomba

keleti pályaudvar

kerepesi út

Világháborús bomba miatt lesz felfordulás a Keleti Pályaudvar környékén

Világháborús bomba miatt lesz felfordulás a Keleti Pályaudvar környékén

Infostart / MTI

Világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei péntek éjjel Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton. Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik.

Világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei péntek éjjel Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton. Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik.

Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje elmondta: a Kerepesi út 17-nél,

az egykori gumigyár területén építkezési munkálatokat végeznek, szerdán ott került elő egy robbanótest.

A tűzszerész katonák megállapították, hogy egy 1938-ban, Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos légibombát találtak. Az ilyen típusú eszközöket a második világháborúban az ellenséges gyalogos erők visszaszorítására használták a magyar csapatok.

A Kerepesi úton talált robbanótest élesített, mágneses gyújtószerkezettel van ellátva. Ezért

a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben ki kell üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat.

Az együttműködő szervezetek, a Magyar Honvédség, a rendőrség, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Józsefvárosi Önkormányzat, valamint az érintett közlekedési társaságok a vasúti menetrend és a közutak forgalmának figyelembevételével végzik feladataikat.

A biztonsági intézkedésekre este 8 órától kell számítani. A Keleti pályaudvarról induló és oda érkező vonatok menetrendjéről a MÁV, a forgalomkorlátozásokról a rendőrség, az érintett épületek kiürítéséről és a befogadóhelyekről a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján lehet tájékozódni – közölte a kommunikációs tiszt.

Markovics Zita kiemelte: a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

A police.hu-n azt közölték: a bomba hatástalanítása miatt péntek este fél 8-tól kiürítik a VIII. kerületi Asztalos Sándor út 7. és 8. alatti társasházat.

Ezenfelül péntek este fél 9-től szombaton hajnali 2 óráig lezárják az Asztalos Sándor utat a Kerepesi út és a Ciprus utca között, továbbá 21.45-től szintén szombat hajnali 2 óráig a Kerepesi utat a Dózsa György út és a Baross tér között – közölte a rendőrség.

A Mávinform azt írja (a linken információs térképek is találhatók a lezárásról): rendőrség kiüríti és lezárja a területet, amely érinti a Kerepesi úti felüljárótól a Keleti pályaudvarról kivezető vonalszakaszt. Emiatt

a Keleti pályaudvar és Ferencváros, valamint a Keleti és Kőbánya felső között, 22.30-tól szünetel a vonatközlekedés várhatóan szombaton hajnali 1 óráig.

A forgalomkorlátozás 14 személyszállító vonat közlekedését érinti. A vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy a hatósági lezárás előtti időre tervezzék utazásukat, amikor még a megszokott útvonalon, kevesebb átszállással érhetnek el úti céljukhoz. Aznap utolsó vonatként 22.20-kor, Kunszentmiklós-Tass állomásra indul az S25-ös járat, a Pécsről 19.27-kor induló, IC811-es számú Sopianae InterCity 22.14-kor pedig még beérkezhet a főpályaudvarra. Szombat hajnalban menetrend szerint megindulhat a vasúti közlekedés a Keleti pályaudvarról.

A lezárás ideje alatt: a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalak Keleti pályaudvar és Ferencváros, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalak közös szakaszán, a Keleti és Kőbánya felső között pótlóbuszok közlekednek néhány éjszakai vonat helyett.

A 347-es számú, Bécsből Bukarestbe közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat nem megy be a Keleti pályaudvarra, helyette Budapest-Kelenföld (menetrend szerint 22.04-kor), illetve Ferencváros állomáson (22.11-kor) tudnak fel- vagy leszállni az utasok. Ferencvárosból pótlóbusz szállítja a Keletiig a Bécs irányából érkezőket. A Békéscsaba, Bukarest irányába utazókat a Keleti melletti parkolótól (Thököly út) 23.10-kor induló pótlóbusz szállítja Kőbánya felsőre, ahol fel tudnak szállni a nemzetközi gyorsvonatra.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018