eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Letette az esküt és ezzel hivatalba lépett Joe Biden amerikai elnök - a nap hírei

Egy hét múlva érkezik majd újabb vakcina-szállítmány Magyarországra. Februártól a tervek szerint 4 százalékkal emelkedhet a minimálbér

Letette az esküt és ezzel hivatalba lépett az Egyesült Államok 46. elnöke Joe Biden, és alelnöke Kamala Harris. A beiktatáson a távozó elnök, Donald Trump nem vett részt, alelnöke Mike Pence azonban ott volt. Beiktatási beszédében Joe Biden a más nemzetekkel kötött szövetség helyreállítását ígérte. A 78 éves demokrata párti politikus úgy fogalmazott: ma a demokrácia ügyét ünnepli az ország. A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következtében az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. (Az Infostart percről percre hírgyűjteménye és tudósítása itt olvasható.)

Az Egyesült Államok visszatér a párizsi klímaegyezményhez és az Egészségügyi Világszervezetbe - egyebek között erről ad ki rendeletet már a beiktatása napján az új amerikai elnök. Joe Biden 17 rendelet írt alá a ceremónia után. A szövetségi intézményekben, és a szövetségi alkalmazottak számára kötelezővé teszi a maszkviselést. Joe Biden visszavonja azt a bevándorlási rendeletet, amely megtiltotta a belépést az Egyesült Államokba a muzulmán többségű országok állampolgárai számára és felfüggeszti a mexikói határfal építését.

Számos ország vezetője gratulált Joe Bidennek, az Egyesült Államok új elnökének. Az elsők között gratulált az Európai Parlament elnöke, a brit, a kanadai, az izraeli és az olasz kormányfő. Előzőleg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: Joe Biden beiktatásával új időszak kezdődött, egy megosztott nemzet gyógyulása indulhat meg. Ferenc pápa reményét fejezte ki, hogy Joe Biden olyan társadalom kiépítésén fog dolgozni, ahol tiszteletben tartják minden egyes ember jogait és méltóságát,.

Levélben gratulált és fejezte ki jókívánságait Joe Bidennek, az Egyesült Államok új elnökének beiktatása alkalmából a magyar kormányfő. Orbán Viktor biztosította a demokrata párti Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján.

Több magyar ellenzéki párt üdvözölte az új amerikai elnök politikai terveit. A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Jobbik is kiemelte: Joe Biden elnöksége az Egyesült Államok és a világ számára is egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb időszakot hozhat. Az LMP külön üdvözölte, hogy az új amerikai elnök visszalépteti országát a párizsi klímaegyezménybe.

Egy hét múlva érkezik majd újabb vakcina-szállítmány Magyarországra. Ma 36 ezer ember beoltására elegendő adag jött a Pfizertől. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: abban bízik, hogy a közeljövőben megkezdődhet a tömeges vakcinázás, hamarosan a nem idősotthonban élő 89 éven felüliek oltása következik. Müller Cecília hozzátette: az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat már felhasználták. Csaknem 3 ezren már a második dózist is megkapták.

Egy nap alatt újabb 976 embernél mutatták ki a vírust, 95 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 4.218 embert ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 109 ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 354 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 11 ezer 600-at.

A minimálbér várhatóan 4 százalékkal emelkedhet februártól. Az Innovációs Minisztérium készíti el a bérmegállapodás tervezetét, amelyről hétfőn dönt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke és Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke is megerősítette, hogy a megállapodás-tervezetet várhatóan csütörtökön vagy pénteken kapják meg.

Február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - ismételte meg a családokért felelős miniszter parlamenti államtitkára. Zsigó Róbert kiemelte: az öregségi nyugdíjasok mellett megkapják a juttatást az árvaellátásban, özvegyi nyugdíjban, valamint nyugdíjszerű ellátásban részesülők is. Az intézkedés 2 millió 560 ezer embert érint. Hozzátette: az idén egy átlagos, 150 ezer forint összegű nyugdíjban részesülő csaknem 37.650 forintot kap a havi ellátásán felül.

A közszolgáltatások terén nem tervez megszorításokat a fővárosi önkormányzat a kormányzati elvonások miatt - jelentette ki a főpolgármester. Karácsony Gergely az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy az önkormányzati cégek összevonásától több milliárdos megtakarítást várnak. Hangsúlyozta, hogy a főváros összes tartalékát, 80 milliárd forintot betervezték az idei költségvetésbe. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy semmilyen további tartalék nem maradt.

Az alaptörvénybe ütközőnek minősítette a hulladékgazdálkodási törvény egyik rendelkezését az Alkotmánybíróság. A testület Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán kimondta, hogy sérti a tulajdonhoz való jogot az a passzus, amely alapján a termelési és ipari hulladékok az állam vagy a hulladékkezelő tulajdonába kerülnek. A határozat szerint ezek a hulladékok értéket képviselnek, a jogszabály viszont semmilyen módon nem gondoskodik a kártalanításról.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×