eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Koreai táncosok rózsaszirmokat szórnak a Dunába a Margit hídról a Hableány hajó balesetének áldozataiért tartott megemlékezésen 2019. október 7-én. Tradicionális dél-koreai felvonulással és az erre az alkalomra írt koreai zeneművel, a Rekviemmel búcsúztatták a baleset áldozatait.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Hableány-ügy: áll a nyomozás

Nem tud Magyarországra utazni a Viking Idun meggyanúsított kapitánya.

A 2019 májusában történt dunai hajókatasztrófában érintett Viking Idun szállodahajó ukrán kapitánya elhagyhatta az országot bűnügyi felügyelet alatt is – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint még a legtapasztaltabb büntetőjogászok sem emlékeznek hasonló esetre.

Fjodor S.-t tavaly január 30-án 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsították meg. Őrizetbe is vették, a rendőrök a letartóztatását szorgalmazták, ám végül csak bűnügyi felügyelet alá helyezték. A bíróság kikötötte, hogy a kapitánynak minden hónap első hetében adott napon kell személyesen jelentkeznie az V. kerületi rendőrkapitányságon, egyébként szabadon mozoghatott. Fjodor S. hajózott tovább, és a megadott napokon meg is jelent a rendőrségen

A koronavírus-járvány miatt azonban leállt a dunai hajózás, a kapitány pedig hazautazott Ukrajnába, és azóta nem jelentkezett személyesen a magyar rendőrségen. A lap úgy tudja, ügyvédjén keresztül a bíróság által megszabott időpontban telefonon jelentkezik, de nem tud Magyarországra utazni.

Emiatt pedig a nyomozás gyakorlatilag áll; a gyanúsítottat ki kellene hallgatni, de egyelőre nem tudják.

A nyomozás 2022. január 30-ig folytatható, addig le kell zárni az ügyet. A rendőrség Fjodor S. távollétében is befejezheti a nyomozást és elküldheti az iratokat az ügyészségnek.

Az Idun kapitánya tagadta a meggyanúsításakor, hogy tudta volna, emberek vannak a vízben, és hogy bűncselekményt követett volna el, amikor nem állt meg segíteni. A bizonyítékok szerint ugyanakkor a balesetről értesült, mivel a Viking Sigyn kapitányával megtárgyalták rövidhullámú rádión, hogy baleset történhetett. Szakértők eddig nem zárták ki, hogy a katasztrófa áldozatai közül volt olyan, aki ekkor vesztette életét.

A Sigyn szintén ukrán kapitányának, Jurij C-nek a pere február 18-án folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. Őt baleset okozásával és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják.

Minden Infostart-cikk a Hableány-balesetről itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×