eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájára érkezett Pfizer-BioNTech vakcinák 2020. december 30-án. Ezen a napon megérkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya, amely 35 ezer egészségügyi dolgozó oltására elegendő. A vakcinákat tartalmazó hűtőládákat 21 oltópontra szállítják, több fővárosi és vidéki kórházba.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Újabb vakcinaszállítmányok érkeznek kedden

A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezése várható, amely 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezik az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezik, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé.

A most érkező oltóanyagokkal folytatódhat az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az egészségügyi dolgozókat a kórházi oltópontokon oltják, az idősotthonokba oltócsapatok érkeznek. Magyarország eddig minden a hazánkba érkezett vakcinát felhasznált. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg – emlékeztet a koronavirus.gov.hu kormányzati portál.

December 26. és január 4. között összesen három Pfizer-vakcina szállítmány érkezett, amely eddig közel 79 ezer oltását tette lehetővé.

Az országba érkező vakcinákból a második oltáshoz szükséges adagokat automatikusan tárolják az oltóközpontok. A két oltást természetesen ugyanabból a vakcinából kell elvégezni. A Pfizer és a Moderna vakcinája alkalmazását és ellenjavallatokat tekintve igen hasonló.

Magyarország már eddig is 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártónál

(Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) több tíz milliárd forint értékben. A kormány ezeken túl izraeli, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is tárgyal, hogy lehetőleg minél több vakcina legyen elérhető hazánkban.

2021 első felében pedig várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes regisztrálni

– jegyzik meg.

Az oltás iránti igényt a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet jelezni, regisztráció útján. A 60 év feletti nyugdíjasok a számukra levélben megküldött űrlapon is jelezhetik ezt az oltási igényüket, postai úton. Az oltási rendben következő célcsoportok sorra értesülnek a rájuk vonatkozó tudnivalókról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×