INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

ovsz

véradás

vérplazma

koronavírus

Levett vér a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én. Véradásokat a koronavírus-járvány alatt is szerveznek, a véradás olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható. Ugyanakkor szigorúbbak a véradás feltételei: nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, aki az elmúlt időszakban beteg volt, koronavírusos beteggel, fertőzöttel találkozott.

Könnyebben adhatunk vérplazmát

Infostart

Az Országos Vérellátó Szolgálat fejlesztésének köszönhetően jelentősen megnövekszik a koronavírus-fertőzöttek gyógyításához szükséges plazmagyűjtési pontok száma és kapacitása Magyarországon.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, az operatív törzs támogatásának eredményeként új készülékeket szerzett be a nemrégiben gyógyult koronavírusos betegektől történő speciális plazmagyűjtéshez.

Január második hetében az OVSZ Közép-Magyarországi Regionális Vérellátó Központjában is megtörtént az első speciális plazmagyűjtés, amelyet a koronavírus-fertőzésben szenvedő magyar betegek gyógyításához használnak fel.

A következő hetekben minden megyeszékhelyen lévő vérellátóba ugyanilyen berendezések kerülnek,

ezáltal országos lefedettséget biztosítva, a plazmaadás lehetőségét egyszerűbbé, könnyebben hozzáférhetővé téve az alkalmasnak minősült jelentkezők számára.

  • A vérplazmát a benne lévő ellenanyagok miatt veszik le, ezek segíthetnek a súlyos állapotú koronavírusos betegeknek gyógyulni.
  • Az egy donortól levett 600 milliliternyi plazmából három vérkészítményt állítanak elő, ez a jelenlegi protokoll alapján egy beteg terápiás dózisát jelenti.
  • A plazmán különböző beavatkozásokat végeznek, hogy a legveszélyeztetettebb betegcsoportnak is be tudják adni. A készítmény már akár egy nap múlva beadható a következő betegnek.

Az OVSZ hangsúlyozza, hogy jelenleg nemcsak a véradások folyamatosságára van nagy szükség, hanem arra is, hogy minél többen jelentkezzenek plazmadonornak, a speciális vérkészítményre szoruló betegek ellátásának érdekében. Országosan eddig az OVSZ szervezésében 500, az Orthoseráéban 250 speciális plazmaadás történt.

A legközelebbi véradási helyszínekről és időpontokról, továbbá a plazmaadásra való alkalmasság elbírálását szolgáló mintaadás feltételeiről a www.ovsz.hu oldalon lehet tájékozódni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018