eur:
368.55
usd:
344.39
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Nyitókép: MKIK

Mi kell ahhoz, hogy valaki 2030-ban értékes legyen a munkavállalói piacon?

A mesepedagógia lényege, hogy újragondolt, korszerű és gyerekközpontú módszerekkel összekapcsolja és élővé tegye a hagyományt. A kutatások azt is vizsgálják, hogy a mesehallgatás, -olvasás miért előnyös a mai gyerekeknek a pályaválasztás, álláskeresés szempontjából.

2018-ban volt egy óriási nemzetközi oktatási konferencia, ahol arról értekeztek a kutatók, hogy vajon melyek lesznek azok a kompetenciák, amelyek 2030-ban még értékesek lesznek és a munkaerőpiacon beválthatók lesznek.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint mindez azért izgalmas, mert az említett két időpont között 12 év telik el, tehát felnő egy generáció, amely éppen iskolába jár ezen időszakban.

A Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely vezetője szerint az egyik és legfontosabb, hogy

a képzelet, a fantázia szárnyalását segítő feladatok és gyakorlatok, tanyag kerüljön be az oktatásba.

Ahogyan hasonló mód jól fejleszti a mese is az érzelmi intelligenciát.

Szintén az említett konferencián hangzott el, hogy a képzelet mellett a másik legkönnyebben beváltható tudáselem

az empátia

lesz. Aki ugyanis együtt tud érezni másokkal, és emellett együtt is tud működni másokkal, az lesz az értékes munkaerő. Mindaz, amit a gép nem tud, azt fogjuk tudni beváltatni egy illetve néhány évtized múlva – magyarázta Bajzáth Mária. Ezeket pedig nagyon jól lehet didaxis nélkül tanítani meséken, játékokon, éneklésen és mondókákon kersztül, aminek a komplex rendszere maga a mesepedagógia.

A beszélgetés első részét december 28. hétfő este az InfoRádió Családi hét című műsorában, a fél 8-as hírek után hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

A következő években százmilliárd dolláros plusszal számolhat Oroszország, vészhelyzetben lesz hová nyúlni és anyagilag ezt a háborút folytatni tudja – mondta Sz. Bíró Zoltán történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Oroszország-szakértő beszélt az orosz belpolitika és gazdaság helyzetéről, a Putyinhoz közel álló körökről, Jevgenyij Prigozsin kirohanásairól, illetve Kína üzenetértékű közép-ázsiai terjeszkedéséről is.
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×