eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: MKIK

Mi kell ahhoz, hogy valaki 2030-ban értékes legyen a munkavállalói piacon?

A mesepedagógia lényege, hogy újragondolt, korszerű és gyerekközpontú módszerekkel összekapcsolja és élővé tegye a hagyományt. A kutatások azt is vizsgálják, hogy a mesehallgatás, -olvasás miért előnyös a mai gyerekeknek a pályaválasztás, álláskeresés szempontjából.

2018-ban volt egy óriási nemzetközi oktatási konferencia, ahol arról értekeztek a kutatók, hogy vajon melyek lesznek azok a kompetenciák, amelyek 2030-ban még értékesek lesznek és a munkaerőpiacon beválthatók lesznek.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint mindez azért izgalmas, mert az említett két időpont között 12 év telik el, tehát felnő egy generáció, amely éppen iskolába jár ezen időszakban.

A Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely vezetője szerint az egyik és legfontosabb, hogy

a képzelet, a fantázia szárnyalását segítő feladatok és gyakorlatok, tanyag kerüljön be az oktatásba.

Ahogyan hasonló mód jól fejleszti a mese is az érzelmi intelligenciát.

Szintén az említett konferencián hangzott el, hogy a képzelet mellett a másik legkönnyebben beváltható tudáselem

az empátia

lesz. Aki ugyanis együtt tud érezni másokkal, és emellett együtt is tud működni másokkal, az lesz az értékes munkaerő. Mindaz, amit a gép nem tud, azt fogjuk tudni beváltatni egy illetve néhány évtized múlva – magyarázta Bajzáth Mária. Ezeket pedig nagyon jól lehet didaxis nélkül tanítani meséken, játékokon, éneklésen és mondókákon kersztül, aminek a komplex rendszere maga a mesepedagógia.

A beszélgetés első részét december 28. hétfő este az InfoRádió Családi hét című műsorában, a fél 8-as hírek után hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×