eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újra bevezetik a vásárlási idősávot - a nap hírei

Visszatér keddtől a 65 év felettiek vásárlási idősávja - közölte a miniszterelnök. Az országos tisztifőorvos szerint a jövő év első negyedévében indulhat el a tömeges koronavírus elleni oltás. Horvát Lili filmjét nevezi Magyarország a 93. Oscar versenyre nemzetközi film kategóriában. A nap legfontosabb hírei november 23-án.

Visszatér keddtől az idősek vásárlási sávja.Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-videójában közölte: hétköznap 9 és 11 óra között, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben. Az élelmiszerüzletben, a drogériában és a gyógyszertárban az idősek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak, de a megjelölt két óra csak az övék. A miniszterelnök azután írta alá a rendeletet, hogy az idősáv visszahozását kérte az Idősek Tanácsa is.

Gyorsabbá és olcsóbbá válhat a pénzügyek intézése, kedden ennek érdekében hoz újabb intézkedéseket a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály Facebook oldalán azt mondta, hogy az eddigi 44 után újabb 20 javaslat segít majd a lakosságnak és a vállalkozásoknak. A tárcavezető szerint a járvány terjedését lassítja a kevesebb készpénzhasználat, az online ügyintézés erősítése kevesebb személyes kontaktust eredményez.

Az oktatási és egészségügyi intézményekben is megkezdődött a dolgozók koronavírus-tesztelése, a vizsgálatok eredményét azonban csak a folyamat lezárása után teszik közzé - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a vizsgálatok megmutathatják, hogy a tünetmentes emberek között mekkora a fertőzöttek aránya. Ez a szám külföldök 1-1,5 százalék körül van.

Már decemberben piacra kerülhetnek az elő koronavírus-vakcinák, de a tömeges oltás csak a jövő év első negyedévében indulhat el - mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján biztatónak értékelte az oltóanyag-fejlesztések alakulását. Közben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben, napirend előtt arról beszélt, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni.

Már több mint 350-en jelentkeztek vérplazmadonornak - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. Nagy Sándor az M1-en elmondta: úgy tűnik, hogy most a donornak alkalmas emberek aránya is magasabb, mint az első hullám idején: a tapasztalatok szerint már minden negyedik donor vérplazmája használható a terápiára. Tavasszal ez az arány 10 százalék volt.

Megnyitja parkolóját a Fővárosi Önkormányzat a környéken lakók előtt kedd estétől december 11-ig. A Főpolgármesteri Hivatal III. számú udvarán lévő parkolóhelyeket minden este héttől reggel fél 8-ig használhatják a Városháza környékén lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők. Egy kormányrendelet értelmében már ma estétől országszerte ingyen használhatják az autósok a parkolóházakat, az állami tulajdonú cégek közterületi parkolóit este 7-től reggel hétig.

Székesfehérvárról érkezik idén az ország karácsonyfája, az ezüstfenyőt hétfőn vágták ki, és kedden állítják fel Budapesten, az Országház előtt. A fát negyven éve karácsonyfának vette az a család, amelynek háza előtt állt az azóta 15 méteresre nőtt fenyő. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók vágták ki, majd daru segítségével a Magyar Honvédség speciális szállítójárművére emelték.

Alkalmazási technikáktól függően 62-90 százalékos hatékonyságúnak bizonyult az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű koronavírus-vakcinája. A BBC szerint az oxfordi vakcina olcsóbb lesz mint versenytársai, így versenyképes lehet a Pfizer és a Moderna 95 százalékos htékonyságú oltóanyagával.

Csehországban újra engedélyezték a tervezett műtéteket, miután csökkent a kórházakra nehezedő nyomás a javuló járványügyi adatok hatására. A tervezett műtétek halasztását a cseh kormány október 26-án rendelte el, amikor tetőzött a koronavírus-járvány. Szerdán az általános iskolák további osztályainak tanulói is visszatérhetnek az iskolapadokba.

Az eredeti terveknek megfelelően a jövő héten nyithatnak a boltok és a szabadidős létesítmények Angliában, de megerősítik a készenléti rendszert - jelentette be a brit miniszterelnök. Boris Johnson megerősítette: nem hosszabbítják meg a korábban négy hétre elrendelt, december 2-ig érvényes intézkedéscsomagot, amelynek értelmében jelenleg az Angliában élők jelenleg csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat.

Luxemburgban csütörtöktől bezárnak a bárok és az éttermek, továbbá a színházak és a mozik. A kormány tervei szerint az intézkedések december közepéig maradnak érvényben. Az új rendelet értelmében a november elején bevezetett kijárási tilalmat - este 11 és reggel 6 óra között - további három héttel meghosszabbítják. Belgiumban és Hollandiában továbbra is csökken az újonnan fertőzöttek száma, azonban a csökkenés üteme lelassult.

Horvát Lili filmjét nevezi Magyarország a 93. Oscar versenyre nemzetközi film kategóriában.A Felkészülés meghatározatlan idejű együttlétre című film a velencei fesztiválon debütált nyár végén, világszerte számos rangos filmmustrán díjazták Varsótól Chicagóig. Legutóbb a philadelphiai fesztiválon kapta meg a legjobb játékfilm díját. A hattagú hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő bizottság egyhangú döntést hozott a filmről.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×