eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos.
Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Müller Cecília: elkezdődött a pedagógusok országos tesztelése

Péntekig több 190 ezer pedagógust és szociális dolgozót tesztelnek le – hangzott el a védekezésért felelős operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az első körben kiszállított influenzaoltások 74 százaléka fogyott eddig el. Éjszakára újabb ingyenes parkolóhelyek nyílnak meg mostantól.

Az Operatív Törzs jelenleg 178 óvodai csoportban (6%) és 136 óvodában (5%) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 71 általános iskolában (3%), 388 iskolai osztályban (15%) és 43 általános iskolában (2%) digitális tanrendet – ismertette a legfrissebb adatokat Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára. Az esetek többségében egy diák fertőződik meg, és 95 százalékában 1-5 diák fertőződik meg.

Hétfőn elkezdődött a célzott tesztelés az oktatási és a szociális intézményekben, amely nem kötelező, de ingyenes. Összesen 191 ezer fő tesztelése történik meg péntekig. Ha fertőzöttet találnak, akkor azonnal intézkednek, rendkívüli szünetet vagy digitális tanrendet írnak elő. Az eredményekről a tesztelés lezárta után adnak tájékoztatást.

3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 177 952 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3891 főre emelkedett, 43 339-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 130 722 fő. 7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az egészségügyi és a szociális intézményekben a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató végzi el az antigén alapú tesztelést, míg az oktatási-nevelési intézményekben külön egységek dolgoznak, amelyek két orvosegyetemistából és egy adminisztrátorból állnak. A mintavétel a megszokott módon történik, eredmény 15-20 perc után van, ha valaki fertőzött, őt azonnal izolálják, hazaküldik, és elkezdődik a 10 napos karantén. A háziorvosnál kell jelentkeznie, így értesülnek a fertőzésről a hatóságok is.

Biztató jel, hogy az oltóanyagok fejlesztése intenzíven zajlik, van olyan vakcina, amellyel már az idén elkezdik az oltást, de tömegesen csak 2021 első negyedévében indul majd az oltás – mondta Müller Cecília.

Az influenzaoltásokból elegendő áll rendelkezésre, eddig 74 százalék fogyott el az első szállítmányból, de már kivitték az újabb adagokat is oda, ahonnan rendeltek. A három év alatti gyermekeknek szán oltóanyagnak csak a 20 százalékát használták eddig el, ezért azt kérik, hogy a kisgyerekek szülei november végéig nyilatkozzanak, hogy igénybe kívánják-e venni a vakcinát, mert a fennmaradó mennyiséget felszabadítják, hogy más korcsoportok is kaphassanak belőle.

Este hét és reggel hét között a zárt parkolók, parkolóházak ingyenesen vehetők igénybe, az üzemeltető köteles a parkolást lehetővé tenni – közölte Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a frissen megjelent kormányrendelettel kapcsolatban. Ezeken kívül további állami és önkormányzati parkolók is megnyílhatnak éjszakára az autósok előtt.

A maszkviselés szabályainak megsértése miatt a hétvégén 1022 ember ellen intézkedtek, 850 fő a közterületeken nem viselt megfelelően maszkot, tömegközlekedési eszközön 38, üzletben 134 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

Vendéglátóhelyeken is ellenőrizték a nyitvatartási szabályokat is. Hat esetben döntöttek ideiglenes bezáratás mellett, eddig összesen 71 helyet zártak be. Tatán egy étterem nyitva volt, három vendég fogyasztott, ezért intézkedtek a rendőrök, és bezárták a helyet 30 napra. Budapesten egy vegyesboltban, egy pizzériában, egy italboltban, egy borozóban és egy szépségstúdióban összesen 21 ember ellen intézkedtek.

A kijárási tilalom megszegése miatt 5660 emberrel szemben kellett intézkedni, A tranzitzabályok megszegése miatt 160 intézkedésre volt szükség. Hatósági házi karantént több mint 50 ezerszer ellenőrizték a hétvégén, 16 ezer újat rendeltek el, és összesen 42 071 van érvényben.

Kérdések

A téli időjárás változtat-e a járvány terjedésén?

Nem számítanak erre, nincs adat arra, hogy érdemben csökkentené a hideg a fertőzőképességet.

Kell-e hamvasztani a koronavírusban elhunytakat?

Nem, szabad a választás.

Mi a teendő, ha valaki orvosnál járt, és emiatt nem ér haza este nyolcig?

Előfordulhatnak ilyen élethelyzetek, ilyenkor az orvos igazolja az esetet, és akkor mentesül a bírság alól az érintett.

Láthatók-e már a korlátozó intézkedések hatásai?

Két hétre van szükség ahhoz, hogy érdemi változások legyenek, a kormány a szerdai ülésén értékeli a helyzetet. Az operatív törzs folyamatos tájékoztatást ad ehhez. A legfontosabb mutató a kórházban kezeltek száma, ezt kell kordában tartani.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×