eur:
392.88
usd:
368.29
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A lakosság egyre nagyobb arányban követi az új szabályokat - a nap hírei

Gyakorlatilag minden magyarországi településen jelen lehet a koronavírus - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. A rendőrök tapasztalatai alapján egyre többen tartják be a korlátozó szabályokat. A német BioNTech vezetője szerint már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek az új vakcinák. A nap legfontosabb hírei november 15-én.

Gyakorlatilag minden magyarországi településen jelen lehet a koronavírus - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos.Müller Cecília közölte: a települések 85 százalékában találtak fertőzöttet. Az országos tisztifőorvos a közmédiának úgy fogalmazott: mindenki akkor jár el helyesen, ha magát, illetve a vele nem egy háztartásban élőket potenciálisan fertőzöttnek tekinti. Müller Cecília megerősítette, szombaton 4 238 új koronavírusos esetet találtak és 7 013 embert kezelnek kórházban, akik közül 569-en vannak lélegeztetőgépen, ami rendkívüli terhelést jelent az egészségügyi rendszernek.107 többségében idős, krónikus beteg halt bele a szövődményekbe.

A rendőrség tapasztalatai alapján a lakosság egyre nagyobb arányban követi a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó szabályokat - mondta az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője. Kiss Róbert a közmédiának nyilatkozva arról beszélt, hogy eddig 147 település önkormányzata rendelt el közterületi maszkviselést. Kiss Róbert hozzátette: nem jellemző, hogy a szabályszegők vitatnák a rendőrség fellépését, ezért a rendőrök többségében figyelmeztetéssel élnek.

Alapvetően két különböző típusú vakcina lesz elérhető a koronavírus ellen - mondta el a Kossuth rádióban a Semmelweis Egyetem rektora.Merkely Béla hozzátette: az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalat készítménye 90 százalék feletti hatékonyságot ért el a tesztelésen. Merkely Béla úgy véli, hogy a Pfizer-féle vakcina már decemberben Európában lesz. Közben a BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője a BBC-nek azt mondta: az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de ennek feltétele a tömeges oltás.

A részvétnyilvánítás mellett felajánlotta Magyarország segítségét román kollégájának a szombati, karácsonkői kórháztűz miatt a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közösségi oldalán azután közölte ezt, hogy a kelet-romániai város koronavírusos betegeket ápoló kórházának intenzív osztályán keletkezett tűzben tíz koronavírusos beteg életét vesztette, és legalább heten válságos állapotban vannak. Az ügyeletes orvos a betegek mentése közben súlyosan megégett. Korábban Áder János államfő is részvétét fejezte ki.

A többi között az alaptörvény 9. módosításáról tárgyal a jövő héten a parlament. Csaknem 40 javaslat általános vitája szerepel a képviselők napirendjén. A parlament ülése november 23-án, hétfőn ér véget. A témák között szerepel a választási szabályok változása, az agrárminiszter családi gazdaságokról szóló törvényjavaslata, a tavalyi zárszámadás, valamint az adó-, és klímatörvények módosítása. A képviselők tárgyalják még a kormány vagyongazdálkodást érintő törvénymódosítását az energiahatékonyságot célzó változtatásokról, a felsőoktatási átalakításokról, továbbá a gyermekvédelmi és szociális tárgyú módosításokról.

Novemberben csaknem 15 ezer vállalkozás mentesülhet a munkáltatói adóterhek alól - közölte az adóügyekért felelős államtitkár.Izer Norbert megerősítette: főként a vendéglátásban és a szabadidős ágazatban működő vállalkozásokat mentesítette a kormány a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. Ez legalább 5 milliárd forint adókönnyítést jelent a vállalkozások számára, továbbá biztosítja a dolgozók megtartását és novemberi bérük kifizetését is.

Születésének 440. évfordulóján felavatták Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrát Marosvásárhelyen. Soós Zoltán polgármester kérésének megfelelően az eseményen a járványügyi korlátozások miatt csak pár tucatnyian vettek részt. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a romlás, pusztulás, kegyetlenség és törvénytelenség időszaka után Bethlen Gábor fejedelemségének tizenhat esztendeje alatt Erdélyre a felvirágzás köszöntött.

Szlovéniában hétfőtől leáll a közösségi közlekedés a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével zárva maradnak az üzletek. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is mindenütt kötelező a szájmaszk viselése. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában zajlik.

Olaszországban csaknem 500 orvos felvételét indította el Nápolyban és térségében a kormány. Ebben a régióban működik a legnehezebben a kórházi ellátás. Felmerült az Olaszországban élő, csaknem hatvanezer külföldi orvos és ápoló munkába állítása is, de ezt az orvosi kamara nem támogatja. Közben Rómában a tesztállomásokat rohamozták meg.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×