eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban lévő kerékpáros edz görgővel budapesti otthonában 2020. március 26-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kijárási korlátozás: többször is büntethető, aki este 8 után az utcán van

Utcán járőröző autós és gyalogos rendőrök – ez várható kedd éjféltől, ha életbe lép a kijárási tilalom. Akár a katonaságot is bevethetik, de erre a nemzetbiztonsági szakértő szerint Magyarországon nem kell készülni. Viszont aki jogosulatlanul van az utcán, megbüntethetik. Akár félmilliós pénzbírságot is kiszabhatnak.

Kedd éjféltől léphet életbe a kijárási tilalom, a tervek szerint Magyarországon este 8 és hajnali 5 óra között fogják bevezetni – erről a miniszterelnök hétfőn, a közösségi oldalán megosztott videójában beszélt. A biztonságpolitikai szakértő szerint Orbán Viktor csak annak a kijelentésének tesz eleget, amit korábban mondott: ha kell, ki fogják kényszeríteni, hogy az emberek otthon maradjanak, csökkentve ezzel a koronavírus fertőzésének lehetőségét.

„Több rendőrt fognak vezényelni az utcára, akár gépkocsival, akár gyalogosan, de a hadsereget nem hiszem, hogy be kellene vetni”

– mondta Kis-Benedek József az InfoRádiónak. Úgy véli, a komolyabb pénzbírság lehetősége miatt az emberek vélhetően be fogják tartani a szabályokat.

A kijárási tilalom kifejezését az InfoRádiónak nyilatkozó ügyvéd, Bátki Hanna szerint a hétköznapokban használják, jogilag ez kijárási korlátozás, ugyanaz, mint a most is érvényben lévő, csak hosszabb ideig tart majd.

A jelenleg hatályban lévő kormányrendelet is korlátozást említ, nem tilalmat. Jogi szaknyelvben a tilalom ebben a témakörben ugyanis azt jelentené, hogy senki, semmilyen célból nem hagyhatná el az otthonát, legfeljebb, ha az élete vagy az egészsége lenne veszélyben. Tehát munkavégzés céljából sem lehetne kimenni” – magyarázta Bátki Hanna.

A korlátozások megszegéséért szabálysértési bírság adható.

Ennek összege 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjed.

Ismételt szabálysértés esetén újból kiszabható a bírság, annak az összege viszont már 5 ezer 200 ezer forintig terjed. Vagyis ha valakit megbüntettek, mert megszegte az intézkedést, fél óra múlva ismét megbüntethetik, ha nem megy haza.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×