eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Müller Cecília: a koronavírusos személyek körüli kontaktok miatt terjed a járvány

Csak különösen indokolt esetben tartózkodhat ember az utcán éjfél és reggel 5 óra között; nincs hely és intézmény, ahol ne lehetne jelen a koronavírus - derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 90 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 90 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2063 főre emelkedett, 21 232-en pedig már meggyógyultak. A napi adatokra és az új járványügyi intézkedésekre is reagált az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője először felsorolta az új korlátozó intézkedéseket, külön kiemelve, hogy

csak különösen indokolt esetben lehet bárki az utcán éjfél és reggel 5 óra között.

Ilyenek, ha valaki munkába megy vagy onnan hazaérkezik, valamint életet, egészséget veszélyeztető helyzetben van.

Továbbá az ismert rendelkezések:

  • rendezvényeken (sportrendezvények, mozik, színházak) csak minden harmadik széken lehet ülni, a maszk viselése kötelező
  • a hatóságok minden rendezvényt ellenőriznek, és ahol kell, pénzbírságot szabnak ki vagy azonnal bezárják az adott helyet
  • a szórakozóhelyeket bezárják (nem lehet kikényszeríteni a szabályok betartatását)
  • a tömegközlekedésben a reggeli és délutáni csúcsban járatsűrítés
  • ingyenes parkolás országszerte
  • orvosbéremelés.

Az elmúlt napon 32 743 ember volt hatósági házi karanténban, ezeknek azonban viszont kevesebb mint 10 százalék választotta a mobilos ellenőrzést. Már 28 karanténos ellen kellett feljelentést tenni - mondta még.

A pesti (XX. kerület) bolti - bezárással végződött - maszkproblémáról bővebben is beszélt: egy alkalmazott sem viselt maszkot, a bejáratnál álló biztonsági őr sem.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint "szomorú rekordokat döntögetünk".

"Exponenciálisan növekszik a napi fertőzöttek száma, ez egyértelműen azoknak a kontaktusoknak köszönhető, amelyek létrejönnek egy-egy fertőzött személy környezetében" - hangoztatta.

A napi adatokból kiderül, hogy a második hullám rendkívüli terhelést jelent az egészségügyre, ezért javasol az operatív törzs a fent említetthez mérhető súlyú szigorításokat.

"Nincs hely, intézmény, ahol ne lenne jelen potenciálisan a vírus. Nincs kizárva, hogy bárhol tünetmentesen ott legyen fertőzött személy,

ezért rendkívül fontos, hogy vegyük komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást, a zsúfolt helyek kerülését és a kézmosást. Rendszeresen takarítsuk a felületeket!" - hívta fel a figyelmet.

Akiknek kérdéseik vannak, azokat az NNK honlapjára és e-mail címére irányította, ígérte, mindenkinek minden megkeresésére reagálnak, senkit nem hagynak tájékoztatás nélkül.

Közölte még,

21 százaléknyian vannak a 40-49 évesek a fertőzöttek között, 15 százaléknyian idősek.

A fertőzöttek átlagéletkora közben folyamatosan növekszik, jelenleg valamivel 45 év fölött van - mondta még.

"Senki nem kivétel az alól, hogy betartsa a szabályokat, vigyázzon magára, a szeretteire és másokra, valamint kímélje az egészségügyi ellátórendszert" - figyelmeztetett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×