eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőmaszkot visel egy kávézó felszolgálója a koronavírus-járvány második hulláma miatt Nyíregyházán 2020. november 2-án. Ezen a napon életbe lépett a maszkviselésre vonatkozó új szabály: már az éttermekben, vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Új szabályok: csak munka vagy veszélyhelyzet miatt lehetünk utcán éjfél után

A Magyar Közlönyben megjelentek és november 4-én életbe léptek az Orbán Viktor miniszterelnök által kedd este bejelentett rendelkezések, amelyek árnyalták az egyes szórakozási lehetőségekre vonatkozó szabályokat, és a tömegközlekedést szervezőknek is súlyos büntetést helyezett kilátásba.

A kormány kihirdette a vészhelyzetet:

"Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki.

A Kormány a koronavírus világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki.

A Kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.

A Kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában."

Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni,

kivétel ez alól, ha valaki

  • dolgozik,
  • munkába megy vagy onnan tér haza
  • vagy pedig "egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal" tartózkodik a lakhelyén kívül.

A kormány legkésőbb november 30-ig döntést hoz a kijárási korlátozás fenntartásáról.

Betiltják a zenés-táncos rendezvényeket

Szerdán nulla órától tilos olyan rendezvényen tartózkodni, ahol zenét játszanak és ahol nincs megváltott ülőhely, vagyis nem lehet diszkóba, állóhelyes koncertekre menni, de a pubok, kocsmák, mivel ott nem a zeneszolgáltatás a fő tevékenység, nyitva tarthatnak (a korábbi rendelkezések szerint 23 óráig).

A kulturális és sportrendezvényeken (mozi, színház) csak minden harmadik ülőhelyet lehet elfoglalni, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, és

az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani, és azt megtartani máshol is az épületben, például a büfében vagy a ruhatárnál.

Ezek betartásáról a rendezőnek kell gondoskodnia.

Aki nem engedelmeskedik a szabály betartására figyelmeztető felszólításnak, annak el kell hagynia a helyiséget, illetve a területet.

A másfél méteres távolságot múzeumokban, könyvtárakban és közösségi házakban is kötelező megtartani, de e helyek nyitva maradnak.

A rendőrség ellenőrzi a rendelkezések betartását, és a korábban kihirdetett szankciókkal élhet: bezáratás egy nap és egy év közötti időtartamra, és/vagy 100 ezer forinttól egymillióig terjedő bírság.

Sportrendezvények esetén egytől tíz zárt kapus eseményt rendelhet el. A büntetés azonban nem szabható ki akkor, ha a szervező a szükséges intézkedéseket megtette a jogellenes helyzet felszámolása érdekében, azaz a jogsértő személyt felszólította távozásra, és azt követően, hogy a jogsértő személy a távozásra történő felszólításnak nem tett eleget, a rendőrséget értesítette. A bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek.

Tömegközlekedés: fel van adva a lecke

Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. Ezeket

a terveket csütörtökig kell elkészíteni és az illetékes kormányhivatalnak átadni.

Ha a kormányhivatal a járatsűrítési tervet nem hagyja jóvá, akkor annak észrevétele szerint köteles átírni a tervet. Ha nem tesz eleget az előírásnak, akár ötmillió forint bírságot is kaphat, és ez ismételten több alkalommal kiszabható.

Az önkormányzatokat érintő rendelkezés az is, hogy ingyenessé tették a parkolást az egész országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×