eur:
387.97
usd:
363.88
bux:
55787.3
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyitókép: Pixabay

Nem elégedettek a nyugdíjas érdekképviseletek a korrekcióval

Az 1,2 százalékos emelésre ellenérvként az inflációt hozta az InfoRádióban Juhász László.

Keveslik, ezért egyöntetűen elutasítják a nyugdíjasok az 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítést.

A Nyugdíjas Szakszervezetek Egyeztető Tanácsában együttműködő országos érdekképviseletek 1,5 százalékos korrekciót, a kisnyugdíjasoknak is legalább 50 ezer forintot követelnek - mondta az InfoRádióban a szervezet elnöke, Juhász László.

"Nem vagyunk elégedettek. Egy normális évben elég volna, de idén nem úgy változtak a nyugdíjas fogyasztói kosarak, mint máskor.

A járványidőszakban az élelmiszerárak drasztikusan emelkedtek, az átlagos infláció duplájával, 7-8 százalékkal, az alapvető élelmiszerek árai pedig a háromszorosával,

10 százalékot is megközelítően. A nyugdíjasok ebből fogyasztanak többet" - húzta alá Juhász László.

Már felvették a kapcsolatot az illetékes minisztériummal, illetve levelet is írtak a miniszterelnöknek, de nem igazán reagálnak a megkeresésekre.

Juhász László szerint az Idősügyi Tanács nem megfelelő konzultációs fórum a kormány számára, az a szervezet ugyanis nem képvisel sok embert, a szakszervezet viszont igen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Ütés után visszarántották a forintot

Ütés után visszarántották a forintot

A szerda esti Fed-üzenetek már eleve rontottak a nemzetközi befektetői hangulaton, és így a forint is gyengült kicsit, mert még egy idei kamatemelést vetítettek előre, illetve jövőre is az eddig gondoltnál jóval magasabb lehet az amerikai kamatpálya. Aztán csütörtökön délelőtt a magyar gazdaságpolitika irányítóitól elhangzott üzenetekre hirtelen eséssel reagált a forint. Varga Mihály pénzügyminiszter többek között azt jelezte, hogy újabb bankadó-emelés is jöhet a kamattámogatási programok, illetve magának a költségvetési deficitcélnak a felülvizsgálata mellett. A forintesés azzal együtt következett be, hogy Matolcsy György jegybankelnök azt jelezte: óvatos lépésekkel fog haladni a magyar monetáris politika, hogy az inflációcsökkenés mellett tartósan pozitív reálkamatot kínáljon a forint. A borongós külpiaci hangulatban, az OTP Bank 6-7%-os esése mellett a forint a délutáni kereskedésben 389 közelébe esett az euróval szemben, alulteljesítést produkálva a régiós devizák között. Aztán a Fidesz frakcióvezetője felőli jelzések hatására (nem lesz bankadó emelés és a kamattámogatások felülvizsgálata), hirtelen enyhült a nyomás a magyar eszközökön.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×