eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com,

Óraátállítás, őszi szünet, nyitvatartás, közlekedés – nagy változások az ország életében

Olyan sok újdonságra kell most egyszerre figyelni a hosszú hétvégével kezdődő időszakban, hogy ezeket a változásokat egy cikkben gyűjtöttük össze.

Az október 23-i nemzeti ünneppel – és munkaszüneti nappal – sok tekintetben új időszámítás kezdődik Magyarországon.

Az ünnepnapon a korábbiaktól eltérően idén a koronavírus-járvány miatt nem lesznek nagyszabású állami ünnepségek, az 1956-os forradalom 64. évfordulóján az ikonikus helyszíneken is inkább "belső" megemlékezések lesznek vagy gyertyagyújtás, illetve forradalmi installációkat lehet megtekinteni többek között a Műegyetemnél, a Széna téren, a Bem téren, a Várkert bazárban és másutt. A külügyi tárca Bem téri épületén látványos fényfestés is látható lesz.

Részletek erről az alábbi felületen:

A járványügyi helyzetre való tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események...

Közzétette: Nemzeti ünnepek és emléknapok2020. október 20., kedd

A szünnappal a diákok az eddigi iskolai megpróbáltatásokat egy "10 napos karanténnal" pihenhetik ki, ennek hagyományos neve:

őszi szünet.

A tanulók ezt a bő egy hetet azonban nem használhatják fel teljesen szabadon, ugyanis az operatív törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmeztetései szerint a koronavírus a szünetben is fertőz, meg kell tartani a szociális védőtávolságot, este 11 után nincs hol szórakozni zárt helyen, ráadásul mivel az iskolában nem volt kötelező a maszkviselés, most egy héten át gyakrabban tartózkodnak majd olyan helyeken, ahol viszont igen.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ki is fejezte abbéli reményét, hogy

ezekben a napokban a "fertőzési láncok megszakadnak",

valamint hogy a tanulók családi körben vagy a szabadban töltik majd az időt. 59 iskolában, ahol a fertőzés a rendkívüli szünet és a tantermen kívüli, digitális munkarend ellenére sem tűnt el, a honvédség segítségével aeroszolos fertőtlenítést is végeznek – tette hozzá a köztelevízió vendégeként a napokban.

A boltok nyitvatartásával is érdemes körültekintőnek lenni, hiszen legtöbbjük nem nyit ki pénteken, aztán pedig rendes hétvége következik.

Hosszú hétvége lévén változik a tömegközlekedési eszközök és távolsági járatok - buszok, vonatok - indulási rendje is.

MÁV

Már csütörtökön a pénteki menetrendet léptették életbe, hogy pénteken a szombati, szombaton az ünnepnapi menetrend legyen érvényes, aztán vasárnap a szokásos vasárnapi rend következhessen. A forgalmasabb vonalak IC-vonatain több kocsi áll rendelkezésre, de így is előfordulhat, hogy egy-egy népszerű utazási időpontban gyorsan megtelik a vonat, érdemes ezért elővételben jegyet vásárolni – a csúcsidőn kívüli járatokra egyébként 20 százalékos menetjegykedvezmény érvényes neten váltva, legalább 100 kilométeres távolságra. 5 százalékos kedvezmény így is jár azoknak, akik az automatákból vesznek jegyet, akik pedig a MÁV mobilapplikációján keresztül, 10 százalékot spórolhatnak.

Volánbusz

Változik a rend: 23-án a "munkaszüneti nap" rubrikát kell figyelni, szombaton a szabadnapit, 25-én pedig a tanszüneti vasárnapit. Ezt követően jön a a tanszüneti menetrend, de a következő hétvégén újra figyelni kell majd a menetrendet.

BKK

Most egy hétig a tanszüneti menetrendi oldalt kell figyelni a buszmegállókban annak, aki még nem online tájékozódik közlekedése tervezésekor. Változás azonban, hogy már minden Tátra villamoson lehet kerékpárt szállítani, illetve most két hétig a teljes vonalon jár a 3-as metró a déli szakasz átadása után – majd következik a középső szakasz lezárása és a metrópótlással járó megpróbáltatások.

Idén pedig utoljára a hosszú hétvégén lesz megnyitva a pesti rakpart a gyalogos- és kerékpáros-forgalom előtt.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka viszont hosszabb lesz egy órával,

lefekvéskor ugyanis vissza kell pörgetnünk az óráinkat egy egész órával. Korábban szó volt uniós szintű rendezésről, mely szerint az óraátállítást ki kell vezetni és tagállamonként dönteni kell az időzónáról, de ezt a döntést a járványhelyzet miatti fontosabb teendők elodázták, így tehát még tavasszal és jövő ősszel is biztosan lesz átállítás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×