INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

nemzeti adatvagyon ügynökség

gál andrás levente

solymár károly balázs

itm

digitális

infotér

Létrejött a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség

Létrejött a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség

Nem lehet korszerű digitális gazdaságról, ezen belül mesterséges intelligencia-fejlesztésről beszélni adatvagyon nélkül – mondta az InfoRádiónak Gál András Levente, a nemrég megalakult Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője.

Az adatvagyon gazdálkodásban a magyar kormány a világ élvonalához csatlakozik a közelmúltban megalakult Nemzeti Adatvagyon Ügynökség létrehozásával – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára. Solymár Károly Balázs az Infotér konferencián közölte: a kormány szeptemberben fogadta el Magyarország Mesterséges intelligencia stratégiáját, melynek célkitűzései között hangsúlyosan szerepel, hogy el kell indítani Magyarország adatgazdaságát.

Jelenleg különböző hatóságok számos adatkört gyűjtenek feladataik ellátásához, ez a nagy mennyiségű adatmennyiség más célokra is jó lehet. Az ügynökség legfontosabb feladata, hogy a közadatbázisokat szervezett keretek közt megnyissa. – tette hozzá.

Ez segíti a vállalkozásokat, mert magas hozzáadott értékű termékeket, például applikációkat tudnak kifejleszteni, és jó lesz az állampolgároknak is, akiknél az adatok hasznosulnak, és akiknek az életét, munkáját teszik könnyebbé.

Gál András Levente, a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője azt mondta: nem lehet korszerű digitális gazdaságról, ezen belül mesterséges intelligencia-fejlesztésről beszélni adatvagyon nélkül.

Az adatokra nemcsak mint védendő információra, hanem mint forgalomképes vagyonelemre is tekinteni kell.

Ehhez egy új adatvagyon fogalom megalkotására is szükség van, amelynek rendszerét a Neumann Nonprofit Kft. részeként nemrégiben létrehozott Nemzeti Adatvagyon Ügynökség dolgozza ki – tette hozzá az InfoRádiónak nyilatkozva.

Gál András Levente kifejtette: több ezer állami nyilvántartás van, amelyek a nemzeti adatvagyon részét képezik. A cél ezeket úgy összekapcsolni, hogy azok minél több és hasznosabb információval szolgáljanak a közszolgáltatások szervezése ügyében a különböző vállalkozások számára. A Nemzeti Adatvagyon Ügynökség feladata, hogy ennek a fejlesztését, minőségbiztosítását, műszaki sztenderdjeit kialakítsa.

A Nemzeti Adatvagyon Ügynökség ügyfelei között elsősorban közigazgatási szervezetek vannak, a közeli jövőben pedig olyan platformokat is létrehoznak, amelyek a magánadatvagyon átlátható, tiszta és fair kereskedelmét teszik lehetővé. – emelte ki Gál András Levente.

Hangsúlyozta azt is, hogy az ügynökség nem kezel adatokat, nem arról van szó, hogy egy nagy aggregált adatbázis jön létre, hanem adott modellezésekhez működnek együtt az adatgazdákkal.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Nemzeti Adatvagyon Ügynökség
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018