eur:
380.16
usd:
352.52
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós

Magyar hősök: Szobonya Zoltán – „a kulákok védőszentje”

Sorozatot indított az InfoRádió együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával azokról a történelmet formáló ismeretlen személyiségekről, akik szembeszálltak a 20. század diktatúráival. A sorozatban szereplő életpályák bővebben a Magyar hősök - Elfeledett életutak a 20. századból című kötetben olvashatók.

Szobonya Zoltán életútja tökéletes lenyomata az 1944 és 1956 közötti magyar történelemnek. Szépen indult pályafutását először a háború és a hadifogság, másodszor a kiépülő, harmadszor a visszarendeződő kommunista diktatúra törte derékba.

Szobonya Zoltán 1909. november 7-én született Jánoshalmán. Miután 1938-ban jogi doktorátust szerzett, 1940-től dolgozott többek között szolgabíróként, aljegyzőként és alispáni titkárként is. 1942-ben megnősült, házasságából az ötvenes évek első felében három lánya született.

Egyetemi évei alatt tartalékos katonatiszti képesítést szerzett, 1941 áprilisában részt vett a Délvidék visszafoglalásában. 1943 novemberében ismét behívták, 1945. április 2-án szovjet fogságba esett. 1947. július 2-án, leromlott egészségi állapotban tért haza Mélykútra. Rövidesen a jánoshalmai járás főjegyzője lett. 1949-ben, miután korábban határozottan állást foglalt az iskolák államosítása ellen, kényszernyugdíjazták. Ezt követően Jánoshalmán lett ügyvédjelölt.

Rendszeresen kiállt mindkét község üldözötteiért, a kuláknak minősítetteket a legtöbb esetben ingyen képviselte. 1952 júniusában mondvacsinált indokkal letartóztatták, majd kitelepítették Dunavecsére, ahonnan csak egy év múlva térhetett vissza családjához. Egy 1955-ös államvédelmi jelentés a „kulákok védőszentjeként” említette.

Jánoshalmára 1956. október 26-án érkeztek meg a budapesti események hírei. Szobonya és néhány társa békés tüntetés szervezésébe kezdett, mire őrizetbe vették, de az összegyűlt lakosság követelésére még aznap délután szabadon is engedték őket.

Szobonya a forradalom helyi motorja lett. 29-én társaival megszervezték a nemzetőrséget, amely fenntartotta a közrendet, és megakadályozott mindenfajta leszámolást. A helyi forradalmárok október 31-én tizenkilenc pontban fogalmazták meg követeléseiket, amelyek között szerepelt a szovjet csapatok kivonása, a többpártrendszer visszaállítása is.

November 4-én a tüzérek és nemzetőrök megszervezték a bevezető utak védelmét. Végül nem került sor összetűzésre a szovjet alakulatokkal, amelyek parancsnoka, miután november 7-én megérkeztek a településre, külön megköszönte Szobonyának, hogy fenntartotta a rendet.

A jánoshalmi forradalmi vezetőt ennek ellenére 1957. február 8-án őrizetbe vették. A népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezésével és vezetésével vádolták, többek között azért, mert november 4-én hajnalban társaival készültek a szovjetek elleni (védelmi) harcra. A vádak másik alapja a már említett tizenkilenc pont volt. A vádiratba olyan, A tanú című filmbe illő pontok is bekerültek, mint hogy 26-án Szobonya maga szervezte meg a saját kiszabadítását követelő tüntetést.

A Kecskeméti Megyei Bíróság 1957. november 27-én halálra ítélte, amit a Legfelsőbb Bíróság Mecsér József vezette népbírósági tanácsa 1958. szeptember 17-én jogerőre emelt. 1958. szeptember 29-én végezték ki a Kecskeméti Megyei Börtönben.

Szobonyának nem a cselekménye volt „ellenforradalmi”, hanem a múltja. Hiába volt jelentős részben az ő fellépésének köszönhető, hogy Jánoshalmán még csak sebesülés sem történt, Horthy-korszakbeli szerepvállalása, az egyházi iskolák államosítása elleni tiltakozása, valamint a kulákoknak bélyegzett gazdák megvédése miatt az 1956 utáni megtorlás célpontjává vált.

Írta: György Sándor

További részletek az életpályát bemutató kötetről itt olvashatók.

A sorozat eddig megjelent részeit itt találja meg.

Levéltári források

  • Kecskeméti Törvényszék Irattára
  • Kecskeméti Megyei Bíróság – B.1234/1957. Szobonya Zoltán és társai pere

Irodalom

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×