INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

folyó

áradás

apadás

sajó

tisza

ovf

A megáradt Sajó miatt lezárt út Putnok és Sajóvelezd között 2020. október 15-én. Több utat is lezártak az esőzés utáni áradás miatt Borsodban.

Lassan, de biztosan apadnak a folyók

Infostart

Az előrejelzések szerint a következő időszakban csapadékmentes időre lehet számítani, ez az árhullám levonulását is segíti.

A kedd reggeli adatok alapján a Sajó árhulláma elérte a befogadó Tiszát, a teljes hazai szakaszon némileg csökkenő ütemben, de apad a folyó. Sajópüspökinél, és Felsőzsolcánál az I. fokú, Sajószentpéternél még a II. fokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek – közölte az Országog Vízügyi Főigazgatóság.

Sajópüspökinél és Felsőzsolcánál várhatóan szerdán csökken a vízszint az I. fokú szint alá. Sajószentpéternél a II. fokú szint alulmúlása kedden várható, az I. fokú szint alá pedig valószínűsíthetően csütörtökön csökken a vízállás.

A Hernádon levonuló árhullám után folytatódik az apadás, melynek ütemét a szlovákai Ruzsin-tározó szakaszosan csökkenő vízeresztése befolyásolja. Hidasnémetinél már hétfő reggel óta az I. fokú készültségi szint alatti vízállást mérnek, de Gesztelynél csak kedd reggelre csökkent a vízszint a III. fokú szint alá. A ruzsini vízeresztéstől függően, a II. fokú szint alulmúlása szerdán-csütörtökön, az I. fokú szint elérése pedig pénteken várható.

Mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani,

így az apadás az alsó szakaszon is várhatóan ütemesen megy végbe.

  • A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult.
  • Az Ipoly a hazai szakaszán Ipolytölgyes kivételével mindenhol apad. A vízállások mindenhol elmaradnak az I. fokú értékektől.
  • A Bodrog hazai szakaszán az I. fok szintje alatti elnyúló tetőzések után, mára már lassú apadással vonul le az árhullám.

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018