eur:
393.76
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Az ágyneműt rendezi el egy ágyon egy nővér az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztályán 2016. március 11-én. A 64 ágyas pszichitáriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át, a beruházás 69 millió forintba került.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

LMP: 200 milliárd hiányzik a pszichiátriai ellátásból

Ungár Péter szerint sok a betöltetlen állás, az emberek nem jutnak ingyenes ellátáshoz, pedig a pszichiátriai ellátásra fordított százmilliárdok megtérülnének.

Százötven-kétszáz milliárd forinttal kellene többet fordítani a pszichiátriai szakellátásra – mondta az LMP országos elnökségének titkára. Ungár Péter szerint ez az összeg megtérülne, hiszen a már népbetegségnek számító betegségek több százmilliárd forintos kárt okoznak évente.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy

az emberek többsége számára nem elérhető a társadalombiztosítás által finanszírozott pszichoterápia vagy a lelkiegészség-szolgálat,

hiszen az állami infrastruktúra ezen a területen épült ki a legkevésbé. Akik pedig nem kapják meg a szükséges kezelést, sokkal rosszabb állapotban kerülnek be valamelyik ellátórendszerbe. Gyakran nem is kórházba, hanem hajléktalanszállóra vagy a bűnüldöző szervek látókörébe.

Ungár Péter a probléma eredőjét abban látja, hogy a Fidesz-kormányt megelőző kormány leépítette a pszichiátriai pótlékot a pszichiátriai szakápolók munkájában, és bár az Orbán-kormány 2010-ben ennek visszaállítását ígérte, ez máig nem történt meg.

A forráshiány az oka szerinte, hogy rengeteg orvos és szakápoló hiányzik ebből az ellátásból. A példákat sorolva elmondta:

van olyan több száz férőhelyes intézmény, ahol mindössze másfél pszichiáteri posztra találtak embert, egyes megyékben pedig nincs az állami szolgálaton keresztül elérhető gyermekpszichiáter.

Olyan osztályt is említett, ahol a húsz szakápolói helyből mindössze hármat töltenek be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×