eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egyszerűbb és gyorsabb Covid-tesztet kérni - a nap hírei

Elektronikus mintavételi űrlapot fejlesztett ki az országos mentőszolgálat a Covid-tesztek igénylésére. Csaknem 3 milliárd forintos orvostechnológiai eszközfejlesztés valósul meg az Országos Onkológiai Intézetben. Elmarad idén a Vörösmarty téri karácsonyi vásár a koronavírus-járvány miatt. A nap legfontosabb hírei október 12-én.

Elektronikus mintavételi űrlapot fejlesztett ki az országos mentőszolgálat, ezzel egyszerűbb és gyorsabb a Covid-teszt kérése a háziorvosoknak is - mondta az operatív törzs tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.Müller Cecília arra kérte a háziorvosokat, hogy az önálló weboldalon található felületet használják a vizsgálatok megrendelésére. A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a kórházakban már rendelkezésre áll a Remdesivir nevű szer. A hatóanyag klinikai vizsgálatai hétfőn kezdődtek el a Dél-pesti Centrum Kórházban. Egy nap alatt újabb 1173 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Magyarországon. 14 krónikus beteg meghalt.

Csaknem 3 milliárd forintos orvostechnológiai eszközfejlesztés valósul meg az Országos Onkológiai Intézetben - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: az Egészséges Budapest Programban megvalósuló beruházások részeként mintegy 2 milliárd forintból onkológiai terápiás eszközök, további egymilliárd forintból pedig mellkassebészeti eszközök és berendezések vásárlására nyílt lehetőség. A készülékek legkésőbb november közepére megérkeznek az intézménybe.

Tíz pontos menetrendet vázolt fel a nemzeti bank elnöke, aki szerint ennek végrehajtásával Magyarország a következő tíz évben elérheti az európai unió átlagos gazdasági fejlettségét és életszínvonalát. Matolcsy György a növekedés.hu-n megjelent cikkében gyors és erős növekedési fordulatot nevez szükségesnek, hozzátéve, hogy a költségvetési egyensúlyt csak ezután lehet visszaállítani. Azt hangsúlyozza, hogy az 50 milliárd eurós uniós források mellé hasonló nagyságrendű hazai forrást kell tenni a célok eléréséhez. A jegybankelnök az osztrák példára hivatkozva fontosnak nevezi, hogy nagyra nőtt családi vállalkozások adják a GDP gerincét.

Elmaradt a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és Káel Csaba közötti megbeszélés, mert az előzetesen megbeszéltekkel szemben hallgatók is megjelentek. A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint a találkozót kezdeményező mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a beszélgetésen előbb az egyetem részéről felhatalmazást kapó oktatókkal alakítana ki közösen fejlesztési koncepciót, amelyről később megkezdődhet az egyeztetés a diákokkal.

Elmarad idén a Vörösmarty téri karácsonyi vásár a koronavírus-járvány miatt. A szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közleményében azzal indokolja a döntést, hogy a szakemberek az adventi időszakra várják a járvány tetőzését. Faix Csaba, a BFTK ügyvezetője elmondta: a hazai kézművesek támogatására a központ kampányt tervez, amelynek keretében arra kérik a lakosságot, hogy az idei ünnepekre is kézműves termékeket vásároljanak és ajándékozzanak.

Megtelt az olasz főváros két nagy járványkórháza, ezért szállodákba viszik át a lélegeztetőgépet nem igénylő betegeket. Olaszországban az utóbbi egy hét alatt a szűrt fertőzöttek napi száma megközelítette a 6 ezret. A halottak napi száma ismét megközelítette a harmincat. A kormány legkésőbb keddre ígért a tavaszihoz hasonló korlátozások bejelentését. Jelenleg a tartományokkal egyeztetnek, a régiók vezetői feltételként szabták, hogy a gazdasági élet nem állhat le ismét.

Szerdától háromfokozatú készültségi rendszer lép életbe Angliában - jelentette be a brit kormányfő. Boris Johnson sem egy újabb teljes zárlatot, sem a vírus szabadjára engedését nem tartja járható útnak. A miniszterelnök a londoni alsóházban arról beszélt, hogy Liverpoolban és környékén a kormány a nagyon magas készültségi szintet rendeli el, ez a pubok és a bárok bezárását is jelenti.

Újabb szigorításokat tervez a horvát kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A belügyminiszter közölte: írásos engedélyhez kötik az ötven fősnél nagyobb művészeti, kulturális és egyéb rendezvények, valamint a sportesemények, esküvők, temetések, vallási szertartások és kiállítások megtartását. Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 181-gyel nőtt a fertőzöttek száma, 27-en vannak lélegeztetőgépen.

A fehérorosz hatóságok készek éles lőszert bevetni Minszkben a rendfenntartásra. A belügyminisztérium megállapítása szerint a minszki megmozdulások radikalizálódtak, országosan azonban kezd kifulladni a tüntetéssorozat. A vasárnapi minszki megmozduláson mintegy 11 ezren vettek részt, közülük több mint 700 embert előállítottak.

Az árverések mechanizmusának elméleti és gyakorlati kutatásában végzett munkájukért 2 amerikai közgazdász, Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson nyerte el az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az intézmény a döntés indoklásában kiemelte, hogy a Stanford egyetem két professzora az aukciós elmélet tökéletesítéséért folytatott munkájával egyaránt hasznot hozott vevőknek, eladóknak és adófizetőknek szerte a világban

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×