eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Fővárosi patkányhelyzet: javul, de még vannak kiugró területek

Az elmúlt évekhez képest csökkent a rágcsálók száma Budapesten – mondta a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a patkányirtást végző konzorcium vezetője.

Az előző évekhez képest mintegy 20–25 százalékkal csökkent az RNBH Konzorcium munkája eredményeként a patkánypopuláció nagysága, így kiugró aktivitás jelenleg nem tapasztalható a fővárosban – fogalmazott az InfoRádiónak Reizinger Mátyás, hozzátéve, ez természetesen nem azt jelenti, hogy Budapest patkánymentes, hiszen annak olyan kritériumai vannak, amit sem a főváros, sem a konzorcium nem tud biztosítani.

A jelenlegi helyzet szerint, hasonlóan a korábbi időszakhoz,

a főváros belső kerületei azok, amelyek patkányfertőzöttség szempontjából kimagaslanak a többiek közül.

Ez elsősorban a csatornahálózattal, illetve a lakosság nem megfelelő szemétkezelésével és -tárolásával magyarázható – tette hozzá a szakember. A belvárosban ugyanis – jellemzően a régi építésű házakban – sok helyen nincs megfelelő takarítás, rend kialakítva, illetve az építkezések azok, amik a patkánypopulációt megnövelni látszanak; az állatok előfordulása egy megbolygatott területen sokszorosa annak, mint ami alaphelyzetben tapasztalható.

Az RNBH Konzorcium 2018 júliusa óta végzi a fővárosi patkányirtást,

havonta átlagosan 400–1200 bejelentést fogadva.

Ami viszont igazából számít, jegyezte meg Reizinger Mátyás, a bejelentések igazoltsága. Ha egy bejelentést követően a helyszíni vizsgálatok patkányfertőzöttségre utalnak, irtószeres kezelést kell végezni, amelyet két ellenőrző vizsgálat követ – ismertette a szakember.

Az irtószeres kezelés során egyfajta véralvadásgátló szert helyeznek ki, aminek az elfogyasztása után az állat elpusztul. Amennyiben a tetem előkerül, akkor azt az előírásoknak megfelelően a konzorcium begyűjti és kezeli a későbbiekben, de hasonlóan járnak el, ha elhullott állat megtalálásáról kapnak bejelentést.

Reizinger Mátyás az InfoRádió kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a kihelyezésre vonatkozó jogszabályi előírások szigorúak, vagyis

a szabadba nem kerülhet irtószer,

csak az erre rendszeresített zárható, rögzített műanyag dobozba, megakadályozandó, hogy azzal a házi kedvencek, vagy akár a gyermekek érintkezésbe kerüljenek. A szerelvényeket továbbá figyelmeztető felirattal látják el, aminek tartalmaznia kell: az irtószer nevét, hatóanyagát és esetleges mérgezés esetére annak ellenanyagát, illetve további információként a kihelyezés időpontját és a kihelyezést végző cég nevét és elérhetőségét – sorolta a szakember.

A konzorcium vezetője végezetül azt tanácsolja mindenki számára, aki patkánnyal találkozik az otthona környezetében, hogy a bejelentést követően vizsgálja meg azt is, hogy melyek azok az esetleges körülmények, amelyek az állatok megjelenéséhez vezethettek, hogy melyek azok, amelyeket meg kell szüntetni, hogy a rágcsálók ne tűnjenek föl máskor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×