eur:
395.1
usd:
371.8
bux:
66349.37
2024. április 16. kedd Csongor
Számlálóbiztos levágja a plombát a szavazóurnáról a szavazóhelyiség bezárása után, mielőtt megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Narancs Óvodában kialakított szavazókörben az EP-választás napján, 2019. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Publicus: most születik az "összefogás" szavazó

Az elmúlt pár hónapban végzett országos és helyi kutatásai során arra jutott a Publicus Intézet, hogy szokatlanul megnőtt az "egyéb" válaszok aránya.

Visszahallgatták az interjúkat és egyértelmű helyzet állt elő: sok olyan válaszadó van, aki a munkatársuk kérése és visszakérdezése ellenére nem pártot nevez meg, mint elsődleges preferenciáját, hanem elmondja, hogy csak egy ellenzéki összefogásra szavazna – közölte a közvélemény-kutató cég a Népszava megbízásából elkészített felmérés eredményeit közölve.

Az összefogás választásának a lehetőségét is a módszertanba felvett kutatás szerint az alábbi pártpreferenciák rajzolódtak ki:

  • A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében változatlan, 30 százalék.
  • Az MSZP támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 6 százalék.
  • A Jobbik támogatottsága szintén 6 százalék az összes megkérdezett körében, az adat a múlt hónaphoz képest nem változott.
  • A DK összes megkérdezett körében mért támogatottsága egy százalékpontot csökkenve, 8 százalék.
  • A Momentum támogatottsági is változatlan, 7 százalék az összes megkérdezett körében.
  • Az ellenzéki összefogást júliusban 1 százaléknyian említették, augusztusban és szeptemberben már 2-2 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében négy százalék az aránya ezen szavazóknak.
  • Az LMP, a Párbeszéd, a Kétfarkú kutya párt, és a Mi hazánk mozgalom támogatottsága 1-1 százalék, érdemi változás az elmúlt hónapokban nem volt megfigyelhető.
  • A bizonytalanok aránya egy százalékpontot növekedve, 37 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×