INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

varga judit

eu

uniós költségvetés

Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.

Varga Judit: ez egyszerű zsarolás

Infostart

Elfogadhatatlan az új EU költségvetési feltételrendszerrel kapcsolatos német elnökségi javaslat, amely az uniós szerződések egyoldalú módosítását jelenti - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter.

"Nem lehet a jogállamiságot úgy védeni, hogy közben a legelemibb jogállamisági alapelveket rúgjuk fel. Ez nem a jog uralma, hanem egyszerű zsarolás" – írta a tárcavezető közösségi oldalán.

Varga Judit emlékeztetett arra, hogy a jogállamiság közös érték, amelyet az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikke véd. Újabb jogállamisági mechanizmusok létrehozásához a tagállamok egyhangú döntésére és a szerződések módosítására van szükség. Az állam- és kormányfők júliusi megállapodása ennek megfelelően nem jogállamisági, hanem költségvetési védelmi mechanizmus létrehozásáról döntött – tette hozzá.

Minél hamarabb segítséghez kell juttatni azokat a tagállamokat, amelyeknek erre a legnagyobb szüksége van. A javaslat a gyors és hatékony fellépést veszélyezteti azzal, hogy újra megnyitja az állam- és kormányfők júliusi megállapodásával már lezárt kérdéseket. Ez a "fukar" tagállamok célja, amelyek valójában sohasem akarták támogatni az európai gazdaságok talpra állítását - írta a miniszter.

‼️Az új költségvetési feltételrendszerrel kapcsolatos német elnökségi javaslat az uniós Szerződések egyoldalú... Közzétette: Varga Judit2020. szeptember 29., kedd

"Támogatjuk az uniós költségvetés védelmének erősítését. A német javaslat azonban erre alkalmatlan. Vissza kell térni az Európai Tanács júliusi döntéséhez, és egy valóban költségvetési védelmi eszközről kell folytatni a tárgyalásokat" - olvasható Varga Judit Facebook-bejegyzésében.

A kiszivárgott jelentés szerint a német soros elnökség fordított minősített többség szerinti szavazást javasol az uniós pénzek jogállamisági feltételekhez kötésénél.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018