eur:
393.65
usd:
368.22
bux:
66311.17
2024. április 24. szerda György
Pihenők a Hajógyári-szigeten 2020. május 9-én. A koronavírus-járvány miatt a fővárosi önkormányzat április 10-től a hétvégi napokon lezárta a szigetet, amely mostantól ismét látogatható hétvégén is.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új javaslat futott be a Hajógyári-sziget ügyében

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szeptember 23-án visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét. A WWF környezetpolitikai szakértője azt mondta, javasolják a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a sziget természetvédelmi terület legyen.

Visszavonták a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó engedélykérelmet - erősítette meg az InfoRádiónak Dedák Dalma, a WWF környezetpolitikai szakértője. Elmondta, abban bíznak, hogy a természet védelméért kiálló lakosság hangját végre meghallották a beruházók, és azt gondolták, ezt a beruházást ilyen ellenszélben, ilyen drasztikus hatásokkal nem szeretnék megvalósítani.

Dedák Dalma kiemelte, javasolják a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a sziget természetvédelmi terület legyen. "Ettől a beruházástól megmenekültek a sziget természeti értékei, de mi a WWF Magyarországnál úgy gondoltuk, hogy ezt a folyamatos beépítési és beruházási szándékot meg kellene előzni azzal, hogy a sziget értékes részeit védetté nyilvánítják, ezért javasoltuk a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy hozzanak létre természetvédelmi területet".

Korábban Kiss László 3. kerületi polgármester az InfoRádiónak azt mondta, hogy az óbudai önkormányzat illetékes bizottságának minden tagja támogatta, hogy a terület továbbra is rekreációs célokat szolgáljon. Hozzátette: az önkormányzat azért támogatta az Óbudai kutyások és a Hajógyári kutyások kezdeményezését és demonstrációját, mert

már a gátépítés kiindulópontja is hibás, hiszen kihasználatlan építési területként kezeli a szigetet, miközben az egy kihasznált tér, egy közösségi sport- és szabadidős tér.

Július végén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy nem épülnek meg az árvízvédelmi létesítmények a Hajógyári-szigeten. Azt mondta, "tudomásul vették az önkormányzatok és a civilek azon álláspontját, hogy itt egy nem lakott szigetről van szó, ezért itt az árvízvédelem az ő véleményük szerint különösebben nem fontos."

Augusztus végén közmeghallgatást is tartottak a III. kerületben a Hajógyári-szigetről, a lakosság jelentős része az ülésen a védművek ellen foglalt állást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×