INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

müller cecília

operatív törzs

koronavírus

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos.

Operatív törzs: 29 Covid-kórházat jelöltek ki

Infostart

Tizenhat, a csütörtöki Szuperkupa-mérkőzésre érkezett drukker testhőmérséklet-eredménye volt túlságosan magas, de őket mind újramérték 15 perccel később, így mindenki bejuthatott, akinek jegye volt - hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Kilenc beteg meghalt, 16 ezernél is több aktív fertőzött itthon - derül ki a pénteki adatokból. 927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 22 127-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Ennél magasabb napi adatot eddig háromszor adtak ki. 577 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ez a szám egy nap alatt 28-cal emelkedett. Közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. 4945-en már meggyógyultak, 127-tel többen, mint csütörtökön. Az aktív fertőzöttek száma 16 464, számuk egy nap alatt 791-cel nőtt. Hatósági házi karanténban 25 374-en vannak, számuk 2029-cel csökkent csütörtökhöz képest. A mintavételek száma 668 553, egy nap alatt 11 116 tesztet végeztek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, több tucatnyi esetben volt "szájmaszkos" intézkedés a tömegközlekedésben.

Ellenőrizték a házi karanténokat is, egy nap alatt 12 285 megjelenés volt a rendőrség részéről.

Szót ejtett a csütörtöki Szuperkupa-meccset övező rendőri tevékenységről; a meccsen 14 032 drukker volt ott. A határon átlépőknek kellett negatív PCR-teszteredmény és testhőmérsékletet is mértek a stadionbejáratoknál.

16 szurkoló esetében volt testhőmérséklet-többlet,

de ezt a 15 perccel később megismételt mérés nem igazolta újra.

Müller Cecília országos tisztifőorvos figyelmeztetett, hogy folyamatosan ezer fő közelében van az új esetek száma. A halottak 57 év fölöttiek voltak a csütörtöki napon, közülük sokan szív- vagy érrendszeri betegek, illetve rákosok voltak koronavírusosként.

Számot adott arról, hogy a laboratóriumi vizsgálatok száma folyamatosan emelkedik,

"minden gyanús esetben el kell végezni a vizsgálatot, de nem mindenkinél kell elvégezni, aki úgy gondolja, hogy nála a betegség tünetei fennállnak".

Nyomatékosította, hogy teljesen világos, mikor kötelező és mikor lehetséges PCR-vizsgálatot végezni.

"Tartjuk magunkat ahhoz a rendhez, amit a WHO megszabott" - húzta alá.

Viszont megköszönte a lakosságnak, hogy fegyelmezettek, együttműködők az emberek, és egymást is figyelmeztetik a járványügyi védekezés szabályainak betartására.

Tájékoztatója végén felhívta a figyelmet, hogy olyan fertőtlenítőket használjanak az emberek, amelyeknek a címkéjén van engedélyszám, és

nézzék meg a helyes kézmosás szabályait,

"legyen meg a 20-30 másodperc, amíg bedörzsöljük a kezünket!"

A PCR-tesztek önköltségi árával összefüggésben még elmondta, "alig van már térítéses vizsgálatkérés", de a 19 500 forint nem csak a teszt árát, hanem a tesztelés infrastruktúrájáét is magában foglalja.

Kérdések - válaszok

- Elsődleges Covid-ellátóhely a nyíregyházi kórház, mennyi ilyen van még?

- 29 van összesen, ebből 10 Budapesten. Ezek az intézmények sorjában, egymást követően lépnek be az ellátásba, ha az előző intézmény a 80 százalékos telítettséget elér.

- A karanténkötelezett diákok családjai mit csináljanak egészségügyi szempontból?

- Ha egy gyermek pozitívvá válik, akkor az őt körülvevő osztálytársak kontaktszemélyeknek minősülnek, de az egy háztartásban élő személyek is. Ha a gyermek azért kerül haza, és azért nem mehet iskolába, mert ő bár nem pozitív, az osztálytársa az, kontaktszemélynek minősül, 10 napig otthon kell maradnia, addig jelentkezhetnek nála a tünetek. Amennyiben a megfigyelés alatt jelentkeznek a tünetek, gyanússá válik, ekkor kell szólni a háziorvosnak, és megtörténik a mintavétel. Ha egy gyermek bágyadtabb lesz vagy nem a megszokott módon viselkedik, felmerülhet, hogy kontaktszemélyből gyanússá válik.

- Igaz-e, hogy az ITM szerint október elején ugrik meg a halálozások száma? Mire alapozzák ezt? Hogyan készülnek erre? Felpörgetik-e a kontaktkutatást?

- A WHO ajánlásai alapján járunk el. Vannak matematikai modellek és járványügyi alapvetések. Ha nő a fertőzöttszám, nő a halálozások száma, főként, ha magas kockázatú egyén betegedik meg. Még nagyobb a felelősségünk, mint valaha is volt.

- A 10 nap hatósági házi karanténból teszt alapján sem lehet szabadulni; vonatkozik-e a külföldről hazatérőkre is?

- Aki bizonyítottan beteg közelében volt szoros kontaktként, az marad karanténban. Aki külföldről Magyarországra érkező személy, csak potenciálisan lehet fertőzött. Nem tudjuk, hogy érintkezett-e fertőzött személlyel, ezért kisebb a kockázata annak, hogy ő fertőződhetett. A hazatérő mentesülhet, ha van két negatív PCR-tesztje.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018