eur:
389.42
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos.
Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Operatív törzs: 29 Covid-kórházat jelöltek ki

Tizenhat, a csütörtöki Szuperkupa-mérkőzésre érkezett drukker testhőmérséklet-eredménye volt túlságosan magas, de őket mind újramérték 15 perccel később, így mindenki bejuthatott, akinek jegye volt - hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Kilenc beteg meghalt, 16 ezernél is több aktív fertőzött itthon - derül ki a pénteki adatokból. 927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 22 127-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Ennél magasabb napi adatot eddig háromszor adtak ki. 577 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ez a szám egy nap alatt 28-cal emelkedett. Közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. 4945-en már meggyógyultak, 127-tel többen, mint csütörtökön. Az aktív fertőzöttek száma 16 464, számuk egy nap alatt 791-cel nőtt. Hatósági házi karanténban 25 374-en vannak, számuk 2029-cel csökkent csütörtökhöz képest. A mintavételek száma 668 553, egy nap alatt 11 116 tesztet végeztek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, több tucatnyi esetben volt "szájmaszkos" intézkedés a tömegközlekedésben.

Ellenőrizték a házi karanténokat is, egy nap alatt 12 285 megjelenés volt a rendőrség részéről.

Szót ejtett a csütörtöki Szuperkupa-meccset övező rendőri tevékenységről; a meccsen 14 032 drukker volt ott. A határon átlépőknek kellett negatív PCR-teszteredmény és testhőmérsékletet is mértek a stadionbejáratoknál.

16 szurkoló esetében volt testhőmérséklet-többlet,

de ezt a 15 perccel később megismételt mérés nem igazolta újra.

Müller Cecília országos tisztifőorvos figyelmeztetett, hogy folyamatosan ezer fő közelében van az új esetek száma. A halottak 57 év fölöttiek voltak a csütörtöki napon, közülük sokan szív- vagy érrendszeri betegek, illetve rákosok voltak koronavírusosként.

Számot adott arról, hogy a laboratóriumi vizsgálatok száma folyamatosan emelkedik,

"minden gyanús esetben el kell végezni a vizsgálatot, de nem mindenkinél kell elvégezni, aki úgy gondolja, hogy nála a betegség tünetei fennállnak".

Nyomatékosította, hogy teljesen világos, mikor kötelező és mikor lehetséges PCR-vizsgálatot végezni.

"Tartjuk magunkat ahhoz a rendhez, amit a WHO megszabott" - húzta alá.

Viszont megköszönte a lakosságnak, hogy fegyelmezettek, együttműködők az emberek, és egymást is figyelmeztetik a járványügyi védekezés szabályainak betartására.

Tájékoztatója végén felhívta a figyelmet, hogy olyan fertőtlenítőket használjanak az emberek, amelyeknek a címkéjén van engedélyszám, és

nézzék meg a helyes kézmosás szabályait,

"legyen meg a 20-30 másodperc, amíg bedörzsöljük a kezünket!"

A PCR-tesztek önköltségi árával összefüggésben még elmondta, "alig van már térítéses vizsgálatkérés", de a 19 500 forint nem csak a teszt árát, hanem a tesztelés infrastruktúrájáét is magában foglalja.

Kérdések - válaszok

- Elsődleges Covid-ellátóhely a nyíregyházi kórház, mennyi ilyen van még?

- 29 van összesen, ebből 10 Budapesten. Ezek az intézmények sorjában, egymást követően lépnek be az ellátásba, ha az előző intézmény a 80 százalékos telítettséget elér.

- A karanténkötelezett diákok családjai mit csináljanak egészségügyi szempontból?

- Ha egy gyermek pozitívvá válik, akkor az őt körülvevő osztálytársak kontaktszemélyeknek minősülnek, de az egy háztartásban élő személyek is. Ha a gyermek azért kerül haza, és azért nem mehet iskolába, mert ő bár nem pozitív, az osztálytársa az, kontaktszemélynek minősül, 10 napig otthon kell maradnia, addig jelentkezhetnek nála a tünetek. Amennyiben a megfigyelés alatt jelentkeznek a tünetek, gyanússá válik, ekkor kell szólni a háziorvosnak, és megtörténik a mintavétel. Ha egy gyermek bágyadtabb lesz vagy nem a megszokott módon viselkedik, felmerülhet, hogy kontaktszemélyből gyanússá válik.

- Igaz-e, hogy az ITM szerint október elején ugrik meg a halálozások száma? Mire alapozzák ezt? Hogyan készülnek erre? Felpörgetik-e a kontaktkutatást?

- A WHO ajánlásai alapján járunk el. Vannak matematikai modellek és járványügyi alapvetések. Ha nő a fertőzöttszám, nő a halálozások száma, főként, ha magas kockázatú egyén betegedik meg. Még nagyobb a felelősségünk, mint valaha is volt.

- A 10 nap hatósági házi karanténból teszt alapján sem lehet szabadulni; vonatkozik-e a külföldről hazatérőkre is?

- Aki bizonyítottan beteg közelében volt szoros kontaktként, az marad karanténban. Aki külföldről Magyarországra érkező személy, csak potenciálisan lehet fertőzött. Nem tudjuk, hogy érintkezett-e fertőzött személlyel, ezért kisebb a kockázata annak, hogy ő fertőződhetett. A hazatérő mentesülhet, ha van két negatív PCR-tesztje.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×