INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

forgalmi rend

forgalomcsillapítás

erzsébetváros

közlekedés

Újabb közlekedési változtatások a Király utca környékén - térkép

Újabb közlekedési változtatások a Király utca környékén - térkép

Infostart

A belső-erzsébetvárosi terület a főváros vezetésének forgalomcsillapítási mintaprojektjeinek egyike. Hétfőtől újabb változtatásokkal szembesültek az arra járó autósok, a helyiek közül pedig többen a különösen cikornyás "ki- és bejutási" útvonalakra panaszkodnak.

A Fővárosi Önkormányzat Belső-Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzat közreműködésével augusztus 10-étől vezetett be új közlekedési rendet forgalomcsillapítási mintaprojektjei részeként. Az egyik cél, hogy azoknak, akik csak át akarnak haladni Belső-Erzsébetvároson, de nem ott van dolguk, jobban megérje a főútvonalakat használni.

Bár a tesztidőszak október 31-ig tart, szeptember 21-től életbe lépett az úgynevezett második szakasz közlekedési rendje, az első körös változtatások tapasztalatai alapján hoztak változtatásokat.

A kerületi honlapon leírtak szerint számos panasz érkezett azért, mert a kisebb utcákban, mint a Kisdiófa utca, Holló utca, Klauzál utca, (illetve a VI. kerületi szakaszon a Káldy Gyula, Székely Mihály utca megnőtt a forgalom és a zajszennyezés.

Emiatt:

  • A Király utca iránya megfordul a Kisdiófa utca és a Nagymező utca között, amivel tehermentesíteni tudjuk a Kisdiófa utcát.
  • A Király utca iránya a Székely Mihály utca és a Holló utca között visszafordul a korábbi, augusztus 10-e előtti irányba. Ezzel a megoldással tehermentesíteni tudjuk a Holló u. forgalmát.
  • A Király utca Kiskörút felőli végébe – a Rumbach Sebestyén utcai mélygarázs lehajtójától – csak engedéllyel lehet behajtani. Az engedély kiadásával kapcsolatban hamarosan bővebben is írunk.
  • A Káldy Gyula utca közlekedési iránya megfordul, egyúttal új hurokútvonal alakul ki a Paulay Ede utca – Székely Mihály utca – Király utca – Káldy Gyula utca útvonalon.
  • A Klauzál tér két oldalán, és a Nyár utca, Klauzál utca egyes szakaszain megfordul a forgalom iránya.

Többen panaszkodtak, hogy sokan száguldanak a Klauzál u. – Dohány u. kereszteződésben, és balesetek is előfordulnak. Ennek megoldására a Klauzál utca Wesselényi utca és Dohány utca közötti szakaszán a parkolósáv az utca középső szakaszán átkerül a másik oldalra. Emiatt a forgalmi sáv kanyargósabb lesz, ami megakadályozza, hogy túl gyorsan menjenek az autósok - írták a kerület oldalán.

Problémának bizonyult, hogy egyes központi helyek nehezen megközelíthetőek. Erre válaszul úgy döntöttek, hogy a Klauzál téri Vásárcsarnok előtti térrész a Dob utca felől továbbra is megközelíthető marad, de a környező utcák irányának megfordítása miatt zsákutca lesz.

További változtatások:

  • A Dohány utcában a troli közlekedéssel szembefordított szakasza a Nyár utca és a Nagy Diófa utca közé kerül.
  • A Dohány utca forgalmi rendjének változása miatt a Nyár utca és a Nagy Diófa utca Dohány utca és Rákóczi út közötti szakaszának egyirányúsága megfordul.

A hétfőn bevezetett újdonságok sok autóst megleptek, reggel ismét torlódások alakultak ki az útvonalat kereső sofőrök miatt - írta az Infostart egyik olvasója. A kerület Facebook-oldalán elhelyezett poszt alatt is számos kritikát fogalmaztak meg a lakók, közlekedők, a városi Facebook-csoportokban pedig több helyi is megjelölte azt a cikornyás útvonalat, ahogy ezentúl eljuthat a főútvonalakra, hangot adva elégedetlenségének.

Facebook/Rózsa Kata
Facebook/Rózsa Kata
Facebook/Vass Lackó
Facebook/Vass Lackó

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018