INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

csopak

beruházás

natura 2000

összefogás a balatonért

balaton

tiltakozás

badzsó angéla

Szőlőültetvény a Veszprém megyei Csopakon, háttérben a Balatonnal 2020. július 21-én. Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Csopak, vagy Csopaki név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.

A civilek nyerték a csopaki Kerekedi-öbölért vívott első csatát

Infostart / InfoRádió - Pusztai Balázs

Civilek akadályoztak meg egy építkezést Csopakon, a Kerekedi-öbölben. Az Összefogás a Balatonért Egyesület a nyáron egy névtelen bejelentés után szervezett tiltakozó akciót a készülő turisztikai beruházás ellen, és mostanra elérték céljukat, bár a szervezet társelnöke arra számít, hogy a beruházó magánszemély nem mond le építési céljáról.

Az egyesület tárelnöke az InfoRádiónak úgy fogalmazott, pontosan nem tudható, így csak feltétezéseik vannak arról, hogy az érintett Kerekedi-öbölben milyen jellegű beruházást tervezett a magántulajdonos, aki a szántó besorolás alól úgy kívánta átminősíttetni a területet, hogy azon turisztikai beruházások is megvalósulhassanak.

„Bár ez tág fogalom, de első körben apartmanházak vagy szállodák jutnak az ember eszébe”

– tette hozzá.

Badzsó Angéla felidézte, az Összefogás a Balatonért Egyesület július végén kapott egy névtelen bejelentést, amelyben lényegre törően volt jelezve, hogy megszületett az átminősítési kérelem, és a következő napokban „hatalmas változások” érinthetik a területet. A szervezet még aznap helyszínbejárást tartott, néhány fotót készítve a területről. Majd a következő három nap

a tulajdonos „kipucolta” a sok idős fától és cserjéstől korábban zöldellő, több hektáros területet

– tette hozzá a társelnök, aki szerint 10 százalékos beépítettség mellett több tízezer négyzetméteres lett volna az építmény.

Mindezt követően, a helyi lakosok megkeresésére tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdett az egyesület, amelynek a csopaki polgármester, Ambrus Tibor volt a címzettje, és több helyi, a nyilvánosságot ugyan nem vállaló szervezet is támogatásáról biztosította a szervezete. A projekt első körös meghiúsulása végül annak köszönhető, hogy a terület közvetlenül Natura 2000-es, természetvédelmi körzetek mellett foglal helyet – tette hozzá kérdésre válaszolva Badzsó Angéla.

A polgármester ugyanis összehívta egy szeptember 9-i találkozó alkalmával az érintett hatóságokat, akik egyhangúlag

elutasították a kérelmet a jelenlegi formájában,

megállapítva, hogy a területek a művelési ág alól nem kivehetőek. Így az Összefogás a Balatonért időt nyert arra, hogy kitalálja a folytatást – fogalmazott a társelnök, aki szerint fontos, hogy éberek maradjanak, hiszen, mint, ahogy az Csopak Facebook-oldalán is megjelent, „ebben a formában nem megvalósítható az építkezés”, amiből következtethető, hogy léteznek olyan jogszabályi hivatkozások, amik lehetővé tehetik más módon a beruházást.

Badzsó Angéla hozzátette, szeptember 26-án, szombaton fogják ismertetni, hogy mik a következő lépéseik az ügy érdekében.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kapcsolódó hang

A civilek nyerték a csopaki Kerekedi-öbölért vívott első csatát
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018