eur:
394.29
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Szőlőültetvény a Veszprém megyei Csopakon, háttérben a Balatonnal 2020. július 21-én. Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Csopak, vagy Csopaki név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A civilek nyerték a csopaki Kerekedi-öbölért vívott első csatát

Civilek akadályoztak meg egy építkezést Csopakon, a Kerekedi-öbölben. Az Összefogás a Balatonért Egyesület a nyáron egy névtelen bejelentés után szervezett tiltakozó akciót a készülő turisztikai beruházás ellen, és mostanra elérték céljukat, bár a szervezet társelnöke arra számít, hogy a beruházó magánszemély nem mond le építési céljáról.

Az egyesület tárelnöke az InfoRádiónak úgy fogalmazott, pontosan nem tudható, így csak feltétezéseik vannak arról, hogy az érintett Kerekedi-öbölben milyen jellegű beruházást tervezett a magántulajdonos, aki a szántó besorolás alól úgy kívánta átminősíttetni a területet, hogy azon turisztikai beruházások is megvalósulhassanak.

„Bár ez tág fogalom, de első körben apartmanházak vagy szállodák jutnak az ember eszébe”

– tette hozzá.

Badzsó Angéla felidézte, az Összefogás a Balatonért Egyesület július végén kapott egy névtelen bejelentést, amelyben lényegre törően volt jelezve, hogy megszületett az átminősítési kérelem, és a következő napokban „hatalmas változások” érinthetik a területet. A szervezet még aznap helyszínbejárást tartott, néhány fotót készítve a területről. Majd a következő három nap

a tulajdonos „kipucolta” a sok idős fától és cserjéstől korábban zöldellő, több hektáros területet

– tette hozzá a társelnök, aki szerint 10 százalékos beépítettség mellett több tízezer négyzetméteres lett volna az építmény.

Mindezt követően, a helyi lakosok megkeresésére tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdett az egyesület, amelynek a csopaki polgármester, Ambrus Tibor volt a címzettje, és több helyi, a nyilvánosságot ugyan nem vállaló szervezet is támogatásáról biztosította a szervezete. A projekt első körös meghiúsulása végül annak köszönhető, hogy a terület közvetlenül Natura 2000-es, természetvédelmi körzetek mellett foglal helyet – tette hozzá kérdésre válaszolva Badzsó Angéla.

A polgármester ugyanis összehívta egy szeptember 9-i találkozó alkalmával az érintett hatóságokat, akik egyhangúlag

elutasították a kérelmet a jelenlegi formájában,

megállapítva, hogy a területek a művelési ág alól nem kivehetőek. Így az Összefogás a Balatonért időt nyert arra, hogy kitalálja a folytatást – fogalmazott a társelnök, aki szerint fontos, hogy éberek maradjanak, hiszen, mint, ahogy az Csopak Facebook-oldalán is megjelent, „ebben a formában nem megvalósítható az építkezés”, amiből következtethető, hogy léteznek olyan jogszabályi hivatkozások, amik lehetővé tehetik más módon a beruházást.

Badzsó Angéla hozzátette, szeptember 26-án, szombaton fogják ismertetni, hogy mik a következő lépéseik az ügy érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×