eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Maszkviselés - újabb szigorítás lépett életbe

Kedden országosan változtak rendelkezések, péntekből Budapesten lépnek életbe új előírások.

Szeptember 14-én életbe léptek a maszkviselésre vonatkozó szigorítások a MÁV-Start és a Volánbusz járatain: keddtől kizárhatóak az utazásból, vagyis

leszállíthatók a járművekről

azok az utasok, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV és a Volánbusz járatain.

A vasúttársaság az oldalán közölte: a vonatokon a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel együttműködve ellenőrzik a maszkviselés betartását a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

A Volánbusznál az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem tartja be a maszkviseléssel kapcsolatos előírásokat, és a kötelezettségnek egyszeri felszólításra sem tesz eleget. Utazás közben a jegy- és bérletellenőrök ellenőrzik az előírás betartását, és egyszeri, eredménytelen felszólítás után, lakott területen megállva kizárják az utazásból az érintetteket - írják a közleményben. (Mint korábban kiderült, a buszokra is kérhetnek rendőrt a helyzet tisztázása érdekében.)

Figyelmeztetnek: megfelelő maszkviselésnek a száj- és az orr eltakarása számít.

Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne induljanak útnak.

Péntektől szigorítás Budapesten

A a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén hétfőn döntött a már korábban ismert intézkedések bevezetéséről, szeptember 18. péntektől:

  • kötelező lesz az orr és a száj eltakarása a mozikban, a színházakban, hasonló intézmények zárt tereiben, piacokon, a boltokban, a társasházi közgyűléseken,
  • ha valaki megszegi és nem visel maszkot, 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható, a tulajdonos pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat,
  • a bírságot Budapest főjegyzője bejelentés és ellenőrzés alapján, a helyszíni bírságot a közterületfelügyelet munkatársai szabják ki,
  • a maszk nem megfelelő viselése is a szabályok megszegésének minősül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×