eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
A kormany.hu által 2020. május 1-jén közreadott fotó a budapesti Szent János Kórház COVID osztályán készül és az ott végzett gyógyító munkát mutatja be.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Több tucat fertőzött a Kamaraerdei úti idősotthonban, egy halott

A fővárosi fenntartású Kamaraerdei úti idősotthon három telephelye közül kettő érintett.

Először Budapest Főváros Kormányhivatala közölte, hogy 15 fertőzött van az idősotthon. A fertőzöttséget először az idősek otthonában dolgozó gyógytornásznál mutatták ki, aki harminc gondozottnak tartott gyógytornát. A szűrővizsgálatok után kiderült, hogy 13 gondozott és további egy dolgozó fertőződött meg. Sára Botond fővárosi kormánymegbízott az M1 aktuális csatorna csütörtök esti Híradójában elmondta, hogy a betegek állapota stabil, vannak közöttük tünetmentesek, és olyanok is, akik enyhe tüneteket mutatnak, az ő állapotukat folyamatosan figyelni kell és ha szükséges, akkor kórházba kell szállítani őket.

Csütörtök este a Főpolgármesteri Hivatal is közleményt adott ki, amelyben azt írta, 29-en fertőződtek meg koronavírussal, egy gondozott a kórházba szállítása után meghalt.

Az 572 lakó közül 25 ember, a mintegy 300 dolgozó közül 4 esetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést az intézményben végzett tesztelések során. A három telephely közül kettő érintett, a Bánk bán utcai telephelyen nincs aktív fertőzött.

Azt írták, az idős betegek többsége teljesen tünetmentes, néhányan pedig enyhe tüneteket mutatnak. Azonban gyógyulásuk és az otthon többi lakójának védelme érdekében az intézmény kérésére kórházba kerültek vagy kerülnek.

A Főpolgármesteri Hivatal emlékeztetett, szeptember elején az intézmény kérésére és a Fővárosi Operatív Törzs döntése nyomán a fenntartó fővárosi önkormányzat az idősotthonban látogatási és kijárási tilalmat rendelt el, amelyet az országos tisztifőorvos azóta az egész országra kiterjesztett.

Az intézmény folyamatos kapcsolatban áll a járványügyi hatóság területileg illetékes szakembereivel, akik a tesztelésben a fenntartó Fővárosi Önkormányzathoz hasonlóan segítséget nyújtottak. Az intézményvezető munkáját a kormány által kirendelt intézményparancsnok segíti - írták.

Kitértek arra is, hogy a Budapest Főváros Kormányhivatala által az intézményben végzett legutóbbi - augusztusi - ellenőrzés a helyszíni jegyzőkönyv szerint semmilyen intézkedésre okot adó mulasztást nem tárt fel, az intézmény a főpolgármester által kiadott fenntartói utasításban foglalt protokollok betartásával jár el.

A fővárosi önkormányzat már a kormányzatnál kezdeményezte a szűrések számának növelését és ingyenessé tételét, valamint minden intézményében szigorított a maszkviselés szabályain - erre Karácsony Gergely főpolgármester az elmúlt hetekben többször is figyelmeztetett -, ugyanis az országszerte, így Budapesten is növekvő esetszám határozottabb fellépést sürget minden szereplő részéről - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×