eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőmaszkot viselő utasok szállnak fel egy villamosra a Széll Kálmán téren 2020. április 27-én. Ettől a naptól csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedés nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra. A rendelkezés betartásának elősegítése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Jön az ingyenes kerékpárszállítás a BKK-n - részletek

Három hónapos tesztidőszak jön, karácsonyig kell kiderülnie, van-e erre igény.

A BKK az utazási lehetőségek kombinálására biztatja a fővárosban és az agglomerációban közlekedőket, ösztönzésül szeptembertől egy három hónapos tesztidőszakra hétvégenként díjmentesen lehet kerékpárt szállítani minden arra alkalmas vonalon, a kerékpárosoknak csak a saját maguk részére kötelező az érvényes jegy vagy bérlet.

A kerékpárszállítási szolgáltatás fejlesztésére a járványhelyzetben megnövekedett kerékpáros forgalomra tekintettel kerül sor - közölte a BKK az Infostarttal.

A fővárosban és az agglomerációban jelenleg egy vonaljegy érvényesítésével vagy kerékpárosbérlettel vehető igénybe a bicikliszállítás az arra alkalmas vonalakon. Kísérleti jelleggel ez a szabály változik szeptembertől december elejéig hétvégenként: szombaton és vasárnap nem kell külön a kerékpárszállításért fizetni azoknak, akik rendelkeznek az utazásukhoz szükséges jeggyel vagy bérlettel.

Az érintett járművek: H5-ös, a H6-os, a H8-as, a H9-es HÉV, fogaskerekű, minden Tátra-típusú villamos a budai fonódó 17-es, 41-es, 56A, az 59-es, és a 61-es vonala, a 65-165-ös és a 212-es busz, a 77-es trolibusz, továbbá a D14-es, Csepelt Soroksárral összekötő átkelőhajó.

Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a szolgáltatók nem szeretnék többletforgalommal terhelni a vonalat.

A három hónapos tesztidőszak lehetőséget ad arra, hogy a BKK, a BKV és HÉV-vonalakat üzemeltető MÁV-HÉV együttesen felmérje, a jelentős kedvezménynek köszönhetően mennyivel többen veszik igénybe a bicikliszállítási szolgáltatást. A tapasztalatok hozzásegítik a társaságokat ahhoz, hogy a későbbiekben döntsenek a szolgáltatás esetleges kiterjesztéséről, meghosszabbításáról is.

A hétköznap továbbra is használható kerékpárbérlet egyébként igen kedvező, havi 540 forintos áron vásárolható meg.

A kerékpárszállítással kapcsolatban még több információ olvasható a BKK és a MÁV-HÉV honlapján.

Fürjes Balázs: jó döntés

Jó döntésnek tartja a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást a fővárosi tömegközlekedésben a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Fürjes Balázs pénteken a Twitter-oldalán azt írta, hogy jó döntést jelentett be együtt a kormányzati MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

"Sajnálom, hogy a munkanapi körúti autós forgalom megbénításáról nincs egyeztetés, nem kapunk válaszokat" - tette hozzá az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×