eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.
Nyitókép: MTI

Fürjes Balázs október elejére összehívná a közfejlesztések tanácsát

Elsősorban közlekedési kérdésekről tárgyalna Karácsony Gergellyel a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a hónapok óta nem működő egyeztető fórumon.

A kormány gólpasszt adott a főpolgármesternek a Biodóm megépítése és a hármas metró felújítása kapcsán, neki már csak ki kell használnia a ziccert, hogy együtt örülhessenek a budapestiek – többek között erről is beszélt a Magyar Nemzetnek Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Beszélt arról is, hogy nagyszabású HÉV-felújítás kezdődik, amitől azt remélik, hogy a mostani heti egymillió-négyszázezer ember helyett kétmillió utazhasson kényelmesen. Megújul a pálya, a megállók, a forgalomszervezés és az utastájékoztatás. 2023 és 2025 között szolgálatba áll 54 akadálymentes, légkondicionált, tágas, óránként 100 km/órás sebességgel haladni képes új HÉV-kocsi.

A csepeli és ráckevei vonal a Kálvin téren eléri majd a metróhálózatot, és az utolsó lépés az 5-ös metró megvalósítása lesz az északi és déli HÉV-ek összekötésével a belváros és a Duna alatt. A menetrend szerint 2022–23-ra meglesznek a kiviteli tervek és az engedélyek, a teljes program nagyja elkészülhet 2030-ig.

"Autóval közlekedni egy nagyvárosban nem deviancia"

– mondta Fürjes Balázs a belvárosi kerékpársávok ügyéről, és hozzátette, úgy látja, olyan, mintha a sávlezárásból presztízskérdést csinálna Karácsony Gergely főpolgármester, márpedig az államtitkár szerint a budapestiek érdeke, hogy a mindennapos nagykörúti, Üllői úti forgalmi káosz megszűnjön.

"Be kellene látni a főpolgármesternek, hogy a budapesti közlekedést nem ideológiák és dogmák, hanem a magyar valóság és az itt élők igényei, szükségletei, szokásai, jövedelme alapján kell élhetően megszervezni, őket sem kihagyva belőle" – mondta Fürjes Balázs.

Azt is megemlítette, hogy a főpolgármester szerinte nem folytat párbeszédet sem a budapestiekkel, sem pedog a kormánnyal. Júniusban, egy nappal az ülés előtt lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülését. Indoklás és új időpontjavaslat nélkül, és a városvezetés és a kormány közös egyeztető fóruma azóta nem ült össze. Ezért Fürjes Balázs azt javasolja Karácsony Gergelynek, hogy

legkésőbb október elején tartsák meg a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülését.

Napirendnek a közlekedés kérdését indítványozza, mert szeretnének tájékoztatást kapni a Lánchídról, a hármas metró körüli bizonytalanságokról, a sávlezárásokról is.

A már említett "gólpasszról" azt mondta, negyvenmilliárd forintot biztosít a fővárosnak, minden beleszólás nélkül. "Már jócskán hosszabbításban vagyunk, és csak várjuk, mit kezdenek a forintos labdával" – mondta, és jelezte, nem kaptak a fővárostól információt a projekt sorsáról. Szerinte jó alkalom lenne a főpolgármesternek, hogy bebizonyítsa, nem igazak a vádak, hogy ő képtelen megcsinálni dolgokat, csak fejlesztések megfúrásában, nemek kimondásában jeleskedik.

A Lánchíd felújítását is olyan feladatnak látja az államtitkár, ahol a főpolgármester megmutathatja, tud-e akár külföldi cégeket is a tenderre meghívva olcsóbban kiviteleztetni, ahhoz viszont ragaszkodni fognak, hogy se műemléki, se egyéb szempontból ne csökkenjen a hídfelújítás műszaki színvonala.

"El fog jönni az igazság pillanata, és én megemelem a kalapom, ha gyorsabban és olcsóbban végzik el Karácsony Gergelyék a hídfelújítást. Ha nem, akkor valakinek vállalnia kell a felelősséget az elvesztegetett időért és a felesleges drágulásért" – mondta Fürjes Balázs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×