eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Pixabay.com

Járványhatás: összeállnak a szakszervezetek, hátha így jobban hallják őket

Öt szakszervezeti konföderáció közös nyilatkozatban kéri a kormányt arra, hogy folytasson szakértői szintű egyeztetéseket az iskolakezdéssel kapcsolatos problémákról, majd a középtávú gazdaságvédelmi és gazdaságélénkítési kérdésekről.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy

nem konzultációt, hanem valódi érdekegyeztetést

kezdeményeznek. Mint mondta, ennek megvan az a két országos szintű szervezeti kerete, melyek meghatározzák, hogy a munkaadók, a munkavállalók és a kormány milyen metodika szerint kell, hogy egyeztessen bizonyos kérdésekben.

Csóti Csaba azt mondta, ezek között az intézményes keretek között a kormány nem kezdeményezett egyeztetést a munkavállalókkal, ezeken a kereteken kívül a munkáltatókkal folytat egyeztetést arról, hogy a koronavírus második hullámában a járványveszélyből következő gazdasági károkat, visszaeséseket hogyan lehet mérsékelni.

Az öt szakszervezeti konföderáció úgy látja, hogy jelen pillanatban a kormányzat nem tárgyal a munkavállalók képviselőivel, holott látszik a járvány első hulláma idején az állásukat vesztettek, a bértámogatás, illetve egy sor társadalombiztosítási és egészségbiztosítási kérdés kapcsán, hogy ezekről egyeztetni kell ahhoz, hogy

ne a munkavállalók terhére kezeljék ezeket a gazdasági problémákat.

Mint példaként mondta, tárgyalni kell az intézményesített kereteken belül arról, hogy az esetleges újrainduló járvány idején a gyermekükkel otthonmaradók számára milyen ellátást biztosítanak és hogyan tudják ezt megoldani a magánszférában egy esetleges bértámogatáson keresztül.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke átfogó stratégiát sürgetett, mert véleményük szerint a járvány első hulláma idején alkalmazott megoldás csak részben volt megfelelő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×