eur:
394.89
usd:
364.03
bux:
65575.79
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ügyfél a győri polgármesteri hivatal egyik osztályán 2020. május 20-án. Ettől a naptól újraindult a személyes ügyfélfogadás a hivatalban, ahol az ügyintézés teljes ideje alatt kötelező az arcmaszk használata.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Önkormányzati sztrájkkal indulhat a szeptember – íme a részletek

Önkormányzati sztrájkot hirdetett meg szeptember 2-ra, 3-ra és 4-re a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). Béremelést követelnek, és a koronavírus-járvány miatt elvett önkormányzati forrásokat akarják visszaszerezni.

Az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették a települések gazdálkodását és veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkahelyét – fogalmazott az InfoRádiónak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, ismertetve az érdekképviselet követeléseit:

  • Növekedjenek a fizetési fokozatokhoz kapcsolódó szorzószámok, hiszen 38 650 forint tizenhárom éve az illetményalap.
  • Ne megszorítsa, hanem támogassa a kormány az önkormányzatokat, biztosítva a járvány elleni védelmi költségek finanszírozását, hiszen közeleg a Covid második üteme, amihez pénzre lesz szükségük az önkormányzatoknak.
  • Egyszeri költségvetési finanszírozás biztosítását azon önkormányzati dolgozók jutalmazására, akik többletmunkával a saját és családjuk egészségét is is veszélyeztették a helytállással fizikailag.
  • Külön költségvetési támogatás biztosítását az önkormányzati intézményekben és cégekben dolgozók munkahelyeinek védelme érdekében.
  • A gépjárműadó teljes elvonásáról szóló döntés törlését.
  • Az idegenforgalmi adó felfüggesztésének törlését.
  • A szolidaritási hozzájárulás 2020 évi mértékre történő visszaállítását.
  • Legyen ismét munkaszüneti nap július 1-je, a közigazgatás napja, a köztisztviselők és kormánytisztviselők ünnepe.
  • Ne korlátozza a törvény a szakszervezeti tagdíj levonását, törölje ezt a jogalkotó a törvényekből.
  • Jöjjön létre nemzeti munkaügyi kerekasztal
  • És ne csak az inflációhoz igazodjon a nyugdíjemelés, és a nyugdíjas a közszférában is dolgozhasson a nyugdíja megtartása mellett

– sorolta Boros Péterné.

Az önkormányzati sztrájk szeptember 2-án, 3-án és 4-én lesz, amennyiben addig nem tudnak megegyezni a kormánnyal – tette hozzá a szakszervezeti vezető. A törvény értelmében a munkabeszüntetés alkalmával

az ügyfelek csak a halaszthatatlan ügyeiket tudják intézni a hivatalokban,

ami katasztrófavédelmi szituációt, vagy haláleseti ügyintézést feltételez. Minden más halasztható, az önkormányzati hivatalok kompetenciájába tartozó ügyeiket nem fogják tudni az említett három napon elintézni – emelte ki Boros Péterné, hozzátéve, hogy nem szeretnének senkinek sem kellemetlenséget okozni, mert nem ez a céljuk.

Az MKKSZ elnöke egyelőre nem tudta megmondani, hogy hányan vesznek részt a sztrájkban, a jelentkezést ugyanis csak augusztus 29-én zárják le. Az önkormányzatoknál és azok cégeinél jelenleg 32 ezer ember dolgozik Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×