eur:
393.13
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: BKV/Horvath_Bence

Tízmilliárdos vitában áll a főváros a Swietelskyvel a 3-as metró ügyében

Budapest nem hajlandó kifizetni a felújítás kivitelezőjének "bemondásra" 18 milliárd forintnyi állítólagos árnövekedést.

Akár több új tendert is kiírhat Budapest vezetése a 3-as metró felújításával kapcsolatos részfeladatokra - írja a Népszava.

Erre azután lett szükség, hogy a Lehel tér és a Nagyvárad tér közötti középső szakasz alagútfelújítására a kivitelező Swietelsky Vasúttechnika Kft. 18 milliárd forintos drágulást jelentett be.

A projekt koordinációját maga a BKV végezheti.

A felek közti élő szerződést egyébként július 24-én függesztették fel, épp a drágulás bejelentésének hatására: a kivitelező egy percet sem dolgozik tovább, ha nem kapja meg, amit követel, a főváros szerint ez viszont zsarolás, külsős szakértők szerint a 18 milliárd forint mögötti tartalom legfeljebb 8 milliárdnyit érhet a 47,8 milliárdos szerződés mellett. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes nem is érti,

"bemondásra" hogy lehet ennyi pénzt követelni

- ugyanezt képviseli a BKV is.

Az alagútfelújítás 2017-ben kezdődött, az északi szakasz kész van, a déli is majdnem, a középső rész alagútjának pedig novemberben ugrottak volna neki, addig előkészítés zajlik, illetve zajlana.

Az állomások felújítását és a metró teljes akadálymentesítését egyébként a leállás nem érinti, azokat külön szerződés biztosítja, és szintén az osztrák cég magyar "leánya", a Swietelsky Építő Kft. végzi.

A BKV most abban bízik, hogy a Swietelsky enged a követeléséből, és a felek megállapodnak, ha nem így lesz, fél évvel eleve hosszabb a projekt, ráadásul

a teljes metrófelújításra annak fejében nyert Budapest 172,7 milliárd forintot az uniótól, hogy 2023 végéig elkészül.

Tüttő Kata szerint az alagúti munkák egy év alatt elvégezhetők, így nem lesz baj. A BKV is állítja, 2022 végéig a teljes vonalon járni fog a 3-as metró.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×