eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: kicsit lazulni látszik a fegyelem

Az országos tisztifőorvos részletesen beszélt a mezőkövesdi koronavírus-fertőzésekről.

El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását, az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja azok létrejöttét - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a mezőkövesdi koronavírus-fertőzések példáján keresztül ismertette a kontaktkutatás módszertanát és járványügyi konzekvenciáit.

Kiemelte: a járvány első hullámának kezelése miatt "relatíve alacsony" a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban, egy-egy fertőzött gócponttá alakíthat egy területet, és ezt el kell kerülni.

A mezőkövesdi esetről közölte: három megye 29 településén 334 embert kerestek fel a népegészségügyi szakemberek és a rendőrök a kontaktkutatás keretében, 43 fertőzöttet azonosítottak, közülük 27-en tünetmentesek voltak, 16-an mutattak tüneteket, öt beteg került kórházba. Az országos tisztifőorvos jó hírnek nevezte, hogy 334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték, ezért elmondható, hogy sikerült megállítani a járványt a dél-borsodi városban.

A részletekről elmondta: az első fertőzött egy iskolai dolgozó volt, akinél a későbbi járványügyi vizsgálatok során a leggondosabb kikérdezés mellett sem sikerült azonosítani a fertőzés eredetét. Müller Cecília hozzátette, "nem nyert bizonyítást", hogy ő a fővárosban - egészségügyi intézményben vagy tömegközlekedésen - fertőződött volna meg; tünetei voltak, lázas volt és köhögött, de koronavírusra akkor nem tesztelték, majd június 16-án részt vett egy 27 fős iskolai értekezleten, ahol senki nem viselt maszkot; egy másik, június 23-i értekezleten is részt vett és két családtagjának is átadta a fertőzést.

A második iskolai értekezleten jelen volt a "második beteg", akit elsőként azonosítottak koronavírus-fertőzéssel, környezetében pedig azonnal elindult a kontaktkutatás, majd a járványügyi vizsgálat derített fényt a megbetegedésre - ismertette Müller Cecília. Tájékoztatása szerint 31 ember környezetében kellett kontaktkutatást végezni, az összes kontaktszemély karanténba került, a tüneteteket mutatókat egészségi állapotuknak megfelelően látták el.

A borsodi népegészségügyi szakemberek munkáját is méltatva Müller Cecília azt hangsúlyozta, hogy a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a dél-borsodi városban a fertőzések nem terjedtek túl az ismert gócon. Példaként említette, hogy egy fertőzött házaspár - még nem ismerve saját pozitivitását - egy buszos kiránduláson 42 utasból 7 embert fertőzött meg. Ugyanakkor két további közösségben - egy napközis táborban és egy énekkarban - szerencsére senki sem fertőződött meg - fűzte hozzá.

Rámutatott: zárt közösségekben, hosszabb idejű, zárt helyen tartózkodás esetén "eléggé fertőzőképes a vírus", főként azért - utalt a konkrét esetre -, mert tüneteket produkáló emberek lehetnek ott.

Az országos tisztifőorvos a felelős magatartás fontosságát hangsúlyozva arra figyelmeztetett, hogy

az emberek fegyelme "kicsit lazulni látszik"; változatlanul be kell tartani a járványügyi szabályokat.

Azt javasolta, hogy csakis egészséges, tüneteket nem mutató ember menjen munkába, közösségbe. A koronavírus-gyanús eseteket - folytatta - továbbra is a háziorvosnak kell telefonon jelezni, aki gondoskodik a mintavételről. Müller Cecília szólt a maszkhasználat, valamint a rendszeres, alapos kézmosás és a szellőztetés szükségességéről, majd megjegyezte azt is, hogy a népegészségügynek és a kormányhivataloknak mintegy 50 millió forintos, a rendőrségnek pedig további 8 milliós költséget jelentett a mezőkövesdi eset.

Korpás Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője arról beszélt, hogy március 11. óta mintegy 500 ember kontaktkutatásában vett részt a külön erre a célra létrehozott megyei rendőri csoport.

A megyében jelenleg több mint 400-an vannak hatósági házi karanténban, több mint 8000 ember pedig már elhagyhatta azt, a karantén szabályainak betartását több mint 50 ezer alkalommal ellenőrizték. A rendőr alezredes a tipikus szabályszegések között említette a karantén elhagyását, vendégek fogadását, valamint a karantént jelző tájékoztató ki nem helyezését vagy eltávolítását.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa közölte: az elmúlt 15 napban

országosan 1002 kontaktszemélyt kutatott fel a rendőrség, a legtöbbet Budapesten.

Emlékeztetett: a rendőrség feladata a határokon elrendelni a hatósági házi karantént a piros és sárga országokból érkezőkkel szemben, ha nem rendelkeznek az előírt negatív vírustesztekkel. Az elmúlt 24 órában 716 karantént rendeltek el, ebből 638-at a határforgalmi ellenőrzések során.

Az alezredes közlése szerint jelenleg az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 8083, amelyből 7364-et rendeltek el a határon, a karantént ellenőrző elektronikus alkalmazást pénteken 200-an használták. Március 11. után 677 ezer 923 alkalommal ellenőrizték a karantén szabályainak betartását, és 3156 szabálytalanságot tapasztaltak, az elmúlt 15 napban 312-t - részletezte.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×