eur:
394.73
usd:
370.61
bux:
65558.76
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pexels.com

A konyhai lépések fontosságára figyelmeztet a Nébih

A tojás és a baromfitermékek helyes kezelésére és tárolására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a hónap elején tömeges szalmonella megbetegedés volt egy éttermi konyhában készült somlói galuskától.

Július elején egy, a Bicskei járáshoz tartozó étteremben, és az onnan szállított távkonyhákban felszolgált ételektől több mint 70-en szalmonella-fertőzést kaptak – ismertette az InfoRádiónak Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója. A előzetes eredmények azt mutatták, hogy a menüben felszolgált somlói galuska volt a vétkes a megbetegedések kirobbanásában, így annak alapanyagait vizsgálta tovább a hivatal – részletezte a szakember –, és ennek folyamán jutottak el az Aranykorona-tojásokig, amelyek a mintavételek szerint salmonella enteritidisszel voltak fertőzöttek.

Az érintett telep négy istállóját felszámolják, a tojóállományt levágják, a tojásokat pedig visszahívták a forgalomból, és a vállalkozás dolgozóit is szűrik – tette hozzá Pleva György, kiemelve, hogy mivel a tojásnak 28 nap a minőségmegőrzési ideje, így

valamennyi tojás, ami a megadott jelzéssel (3HU0607T04/4) forgalomban van, nem fogyasztható a szalmonella veszélye miatt.

A szalmonella baktérium a tojás belsejében is előfordulhat, de inkább a külső felületén a jellemző. Ezért a Nébih véleménye szerint a termék mosása nem indokolt, esetleg egy enyhe hipós mosást alkalmazni, de, mint a szalmonella esetében már számtalanszor jelezték, inkább

a konyhai műveleti lépések a fontosak.

Tehát, hogy se a fehérje, se a sárgája ne kerüljön hőkezelés nélkül fogyasztásra – magyarázta a szakember, azt is hangsúlyozva, hogy emellett a nyers hús, vagy a tojás feldolgozását segítő eszközöket, így a deszkákat, késeket és üvegeket kizárólag elmosogatás után szabad ismételten használni.

De a hivatal javasolja a kézmosást is a nyers és kész ételekkel való foglalkozás között, főként nyáron. Pleva György azt is megjegyezte, amennyiben egy ételt az elkészülte után nem azonnal tálalunk, hanem lehűtésre kerül, főként tojásosak esetében, maximum egy nap múlva el kell fogyasztani.

A fent említett konkrét esettel kapcsolatban azt mondta, valamennyi érintett cég felelősséggel és teljeskörűen együttműködött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×