eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Koronavírussal fertőzött beteget nyugtat meg egy ápolónő a koppenhágai Herlev kórház intenzív osztályán 2020. májusában. A beteg légzési elégtelenség miatt korábban eszméletét vesztette.
Nyitókép: MTI/EPA/Olafur Steinar Gestsson

Falus András: lesz globális védelem, de a vírus jó eséllyel velünk marad

Sokan azt valószínűsítették, hogy a nyári hónapokban csökkenhet a vírus fertőzőképessége, azonban ez nem jött be – mondta Falus András immunológus az InfoRádiónak nyilatkozva. A tévedés elsősorban azért történhetett, mert nem ismerjük a vírust – tette hozzá az Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Falus András emlékeztetett, az immunológiával, az epidemiológiával, vagy akár a virológiával foglalkozó szakemberek azokból a koronavírusokból indultak ki, amelyeket már ismernek. Szerinte a tudomány tisztelete alapján az embernek azonban tudnia kellene néha az mondania, hogy „nem tudom”. Ez pedig értendő a virulenciára is, tehát a vírus terjedésének a „döbbenetes” ütemére.

Mint mondta, meggyőződése, hogy

a majdani vakcina jelentős mértékben fogja gátolni a vírus terjedését, ennek ellenére a SARS-CoV-2 velünk marad,

és időről időre lesznek fellángolások. De, hasonlóan, mint az influenza esetében, minden évben hozzá lehet majd jutni újfajta védőoltáshoz, vagyis lesz valamilyen globális védelem, de végérvényesen nem fog eltűnni – ismételte meg.

Falus András az InfoRádió kérésére válaszolva nem kívánt jóslatokba bocsátkozni a vírus második hullámát illetően. Hozzátette, Magyarországon a négy orvosi egyetem felmérése alapján, bár nagyon sokan elkapták a betegséget, de

a hagyományos epidemiológiai értelemben nem volt szó járványról.

Megjegyezte, az igazi veszélyt illetően neki is csak feltételezései vannak, de úgy véli, az őszi, hűvösebb, nedvesebb–nyálkásabb időben az influenzával együtt erősödhet meg a koronavírus is, mert az egyik legyengíti a szervezetet, a másik pedig megbetegíti. Ilyen szempontól az október–november lehet a veszélyesebb periódus, de „keveset tudunk” – hangsúlyozta ismételten a szakember.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×