INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

deutsch tamás

eu-csúcs

költségvetés

fejlesztési forrás

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a rendkívüli uniós csúcstalálkozón Brüsszelben 2020. február 21-én. Mellette balra Robert Abela máltai kormányfő, jobbra Andrej Babis cseh miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, Gitanas Nauseda litván elnök, Mateusz Morawiecki lengyel, Juri Ratas észt miniszterelnök és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (b-j).

Deutsch Tamás: Magyarország a legnagyobb sikert elérő országok között van

InfoRádió

Nagy sikernek tartja a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, hogy Magyarország 3 milliárd euróval több forráshoz juthat hozzá a következő uniós költségvetésből. Deutsch Tamás erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Kedd hajnalra megszületett a megállapodás az uniós keretköltségvetésről és a helyreállítási csomagról Brüsszelben. Magyarország Deutsch Tamás szerint a legkomolyabb győzelmet arató uniós tagállamok közé tartozik. Ez, elmondása szerint, a számok nyelvén a következőképp fogalmazható meg: a regionális fejlesztési források (amelynek összege arra fordítható, hogy a magyar gazdaság átlagos teljesítőképessége és a magyarok életszínvonala megközelítse az uniós átlagot) nagyságát az eredeti javaslatban szereplő közel 17 milliárd euróról több mint másfél év tárgyalás után 18 milliárd euró fölé sikerült tornászni. Orbán Viktor miniszterelnök pedig ezt a mostani ötnapos tárgyalássorozat végére egy plusz 3 milliárd eurós regionális fejlesztési kohéziós forrással tudta "megfejelni". Ez vissza nem térítendő összeg, amelyet a gazdaság, az önkormányzatok, az egészségügy, az infrastruktúra, az oktatásügy fejlesztésére lehet felhasználni. A Magyarország számára e célra elkölthető forrás tehát meghaladja a 21 milliárd eurót – mondta a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Hozzátette:

a mostani tárgyalássorozatban nem volt olyan ország, amely a regionális forrásainak borítékjába kerülő pénzt ilyen nagyságrenddel tudta volna növelni.

Deutsch Tamás szerint bár az elején nagyon messze, "kilométernyi távolságra" voltak az álláspontok a négy kulcstémában (mekkora a nagyságrend, mi a belső elosztás, a 750 milliárdos csomagon belül mennyi a vissza nem térítendő támogatás és mennyi a hitel, valamint a jogállami mechanizmus), de végül sikerült egy, a közös európai érdeket szolgáló megállapodásra jutni.

"Meggyőződésem: mindenki elmondhatja, hogy sikeres volt, vannak győztesek és vannak nagyon nagy győzelmeket arató országok. Azt gondolom, Magyarország – a magyar tárgyalódelegáció, a miniszterelnök sikeres, eredményes, kőkemény, bátor tárgyalásának köszönhetően – a legnagyobb sikert elérő országok szűk csoportjában van" – zárta gondolatmenetét a politikus.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kapcsolódó hang

Deutsch Tamás az Arénában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018