eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szokcsó, 2020. július 12.Légi felvétel napernyőkről a Japán-tenger partján a dél-koreai Szokcsóban 2020. július 12-én. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldása utáni első vasárnap a hatóságok nem engedélyezték a fürdést az erős hullámzás miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Yonhap

Kemenesi Gábor virológus: jobb az óvatosság a strandokon

Egyelőre nincs megalapozott tudományos kutatási eredmény arról, mennyire fertőzőképes a vízben a koronavírus, a parton mindenesetre jobb az óvatos távolságtartás egymástól, és alkalmanként a maszkviselés - mondta Kemenesi Gábor virológus. Nem tanácsolja a külföldi nyaralást sem.

Itthon egyelőre nincs mitől tartani, de az európai járványügyi helyzet változásával nőtt a behurcolás kockázata is, ezért fontos az önfegyelem: ne most akarjunk külföldön nyaralni - mondta a 24.hu-nak Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja. Szerinte a belföldi mindennapi védekezés gyakorlatában nincs szükség változásokra.

Egyelőre nincs megalapozott tudományos kutatási eredmény arról,

hogy az alapvetően cseppfertőzéssel, illetve most már a WHO által is elismerten beszédkor, illetve kilégzéskor a levegőbe kerülő aeroszolcseppecskékkel terjedő vírus mennyire fertőzőképes medencékben és a természetes vizekben. Az már kiderült, hogy bár a szennyvízből kimutatható az vírus örökítőanyaga, azonban többnyire nem fertőzőképes ebben a közegben.

Kemenesi Gábor szerint feltehetően hátrányosan hat a vírusra a medencék klórral kezelt vize, tavaknál, folyóknál, tengernél pedig a felhígulás nagyon fontos tényező. Az is egyénileg változó, hogy mekkora a megfertőződéshez szükséges vírusszám az egyes emberek esetében. Még ha ez meg is van a vírushordozótól a vízbe került nyálban, kérdéses, mennyi jut el belőle más fürdőzőkhöz. A virológus szerint ha ez jelentős lenne a járványban, már látnánk ilyen fertőzéseket.

Ettől függetlenül is kiemelten

fontosnak tartja a strandokon is szociális távolság megtartását - különösen a büféknél való sorban álláskor, illetve a pihenőhelyek megválasztásakor -, a fertőtlenítést és esetenként a maszkviselést.

A virológus nem kívánta kommentálni a kormány által bevezetett utazási korlátozásokat, szerinte az operatív törzsnek rendkívül nehéz döntéseket kell meghoznia. Kemenesi Gábor szerint a tavaszi tapasztalatokból kiindulva már most lehet készülni az őszre, a járvány várható második hullámára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×