INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

koronavírus

teszt

pcr-teszt

háziorvos

országos mentőszolgálat

Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (Covid-19) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén. Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt meghívásos alapon, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, és valamennyien magánháztartásban élők.

Itt vannak a mától érvényes új PCR-tesztelési szabályok

Infostart

Július végéig a háziorvos rendeli meg a koronavírustesztet, és az Országos Mentőszolgálat veszi le a mintát.

Szerdától életbe léptek az új beutazási szabályok, amelynek a célja, hogy megakadályozzák a vírus külföldről történő behurcolását. A veszély elhárítása érdekében az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, sárga és zöld jelzéssel besorolt országok listáját.

A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárokat az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi. Ez alól kivételt képez az a személy, aki a hazaérkezést megelőző, 5 napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja.

Ha nincsen igazolása az elvégzett tesztről, akkor is kiváltható a házi karantén két, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR-teszttel. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karanténkötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni. A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR-teszt birtokában mentesülnek a karantén alól.

Sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgárok esetében nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy a Magyarországra történő belépésüket megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményük negatív.

Ha külföldi állampolgárok piros jelzésű országból érkeznek, akkor nem léptethetőek be Magyarország területére. Kivételt csak a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset képez.

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen. (Például: pozitív PCR-eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)

Július 31-ig az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni. A 48 óra különbséggel,

két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól.

A vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: „utazáshoz kötött mintavétel”. Az Országos Mentőszolgálat a mintavételt követően a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja.

A PCR-vizsgálatok költségeit július 31-ig minden esetben vállalja a kormány, ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét. Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt bármelyik engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető. A vizsgálat eredménye az EESZT-rendszerbe kerül, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Az adott laboratórium megküldi az eredményt az ügyfél részére, külföldiek esetén is.

A hatósági karantén alóli mentességi kérelmet – személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett – a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani, amely határozattal dönt.

Nyitókép: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018