eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Második világháborús egyenruhát viselő katonák menetelnek a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából tartandó katonai díszszemlén Moszkvában 2020. június 24-én. A parádét eredetileg május 9-én tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.
Nyitókép: Alekszandr Zemljanyicsenko

Putyin: a Vörös Hadsereg "pótolhatatlan árat fizetett Európa szabadságáért"

A náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából tartottak katonai díszszemlén a moszkvai Vörös téren.

Ki kell állni a történelmi igazság mellett, miszerint a hitleri és a vele szövetséges haderő zömét a Vörös Hadsereg győzte le, és a nácizmus elleni harc terhének nagy részét a szovjet nép viselte - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából a moszkvai Vörös téren rendezett katonai díszszemlén.

Szavai szerint 1941-ben Németország és szövetségesei fegyveres erejének több mint 80 százalékát vonták össze a Szovjetunó ellen. Mint mondta, a szovjet nép több mint 600 ellenséges hadosztályt, valamint az ellenséges repülőgépek, tankok és tüzérségi ágyúk 75 százalékát semmisítette meg.

Ez "a becsületes, semmivel el nem homályosított igazság a háborúról", amit meg kell védeni az elkövetkező nemzedékek számára

- hangsúlyozta.

"A mai díszszemlét ennek a szent igazságnak a tiszteletére rendeztük meg, a győztesek kiemelkedő nemzedéke számára, amely meghatározta az egész második világháború kimenetelét" - mondta az orosz elnök.

Putyin szerint elképzelhetetlen, milyen lett volna a világ, ha nem kel védelmére a Vörös Hadsereg, amely "pótolhatatlan árat fizetett Európa szabadságáért". Az orosz elnök egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva nyitott a párbeszédre és az együttműködésre egy közös biztonsági rendszer létrehozása érdekében, amelyre nagy szüksége van a gyorsan változó világnak. Mint mondta, az országok csak együtt tudják megvédeni a világot "az új veszélyes fenyegetésektől".

A díszszemlét eredetileg május 9-én, a német kapituláció évfordulóján tartották volna meg, de Putyin a Covid-19-járvány miatt a halasztás mellett döntött. Az eseményt végül a frontról visszatért szovjet csapatok 1945. június 24-én megtartott parádéjának 75. évfordulójára tűzték ki, és annak ellenére is megtartották, hogy Moszkvában más tömegrendezvényt még mindig nem szabad tartani.

A moszkvai belvárosban a főváros polgármesterének előzetes kérése ellenére több ezren gyűltek össze, hogy megtekintsék a haditechnika felvonultatását.

A díszszemle alatt sem a felvonuló katonák, sem a díszvendégek túlnyomó többsége nem viselt maszkot, a tribünön pedig minden hely foglalt volt. Oroszországban a nap folyamán 28 városban rendeztek katonai parádét, de több helyszínen - a járványhelyzet miatt - közönség nélkül.

A moszkvai parádét Putyin mellett a Független Államok Közössége (FÁK) hat másik tagállama, valamint a Georgiától önkényesen elszakadt Abházia és Dél-Oszétia, továbbá Szerbia elnöke tekintette meg. A Vörös téren Oroszországé mellett 13 másik állam - köztük Kína, India, Szerbia és Mongólia - díszegységei vonultak fel.

Az elmúlt hetekben a cseh, az örmény, az azeri, a türkmén és a horvát elnök különböző, de többnyire a járványhelyzettel összefüggésbe hozott okokból lemondta megjelenését a díszszemlén. A volt szovjetköztársaságok vezetői közül a balti államok és Ukrajna vezetői nem kaptak meghívást.

Moszkvában több mint 13 ezer, az egész országban pedig mintegy 64 ezer katona vonult fel.

A Vörös téren 234 egységnyi haditechnikát mutatott be az orosz haderő, közülük 24 típust első alkalommal. A parádé idején az orosz főváros felett 75 repülőgép és helikopter szállt el, 16 alakzatban.

A díszszemlét követően az államfők a Sándor-kertben, a Kreml falánál megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját. A leszármazottaknak a világháború részvevőinek portréival való felvonulását, az úgynevezett Halhatatlan Ezred tömegeket megmozgató menetelését a járványhelyzet függvényében júliusra halasztották. Az ünneplést az orosz városokban tűzijáték zárja majd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×