eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Diák a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. Mostantól a pedagógusok lehetőséget kaptak, hogy felzárkóztató órákon tanítsák az iskolában azokat a diákokat, akik a digitális oktatás ideje alatt ennek szükségét érzik.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A nyári szünetben érkezik a pedagógusok emelt fizetése

Augusztusban esedékes fizetésükkel kapják kézhez a pedagógusok a korábban bejelentett tízszázalékos emelést. Az összeg a pályán töltött idő és a végzettség függvényében 20–40 ezer forint között alakul.

A koronavírus-válság sem akadályozza meg, hogy a pedagógusok megkapják a korábban megígért fizetésemelést. Az emberi erőforrások minisztere által még februárban bejelentett intézkedés júliusban lép életbe, augusztusban így a szokottnál magasabb összeg érkezik az óvodai, iskolai nevelők számlájára – írja a Magyar Nemzet.

A változás nem az alapfizetéseket érinti, hanem egy új bérelem kerül bevezetésre, amely beépül a pedagógusok illetményébe. Ez lesz az ágazati szakmai pótlék, ami nemcsak az állami fenntartású, hanem valamennyi köznevelési intézmény pedagógusának jár, sőt, mindenki számára, aki az életpályarendszer hatálya alá tartozik – magyarázta a lapnak Kozák András köznevelési szakértő. Az egyetemi oktató hozzátette, e tízszázalékos pótlék minden hónapban, a jogszabály erejénél fogva jár majd, tehát

nincs mérlegelési jogköre a munkáltatónak, hogy adja-e vagy nem.

A Magyar Nemzet megjegyzi, a pedagógusok életpályarendszerében a végzettségtől, a pályán eltöltött évek számától és a sikeres minősítésektől függ, hogy kinek mekkora az úgynevezett garantált illetménye, az új pótlékot pedig ehhez kötötték hozzá. „Mindez azért előnyös, mert

a garantált illetmény folyamatosan emelkedik,

ahogy a kolléga halad felfelé a ranglétrán. Három évente automatikusan mindenki feljebb kerül egy fizetési kategóriával” – emelte ki a szakértő.

Az új pótlék a gyakornoki fokozatban lévő pályakezdőknek körülbelül 21 ezer forintot jelent majd, míg például egy 24 éve pályán lévő, pedagógus II. fokozatba sorolt tanár főiskolai végzettséggel 32 ezer forint pluszt könyvelhet el, egyetemi diplomával pedig 35 ezer forintra számíthat. A nyugdíj előtt álló, legidősebb kollégák esetében

akár a 38-40 ezer forintot is elérheti az emelés.

A gyakornokok egyébként összesen 18 százalékos emelést kapnak, mert esetükben a garantált diplomás bérminimum már januárban megemelkedett nyolc százalékkal, az új pótlék pedig ezen felül érvényesül.

A pedagógusok fizetése egyébként az életpályamodell 2013-as bevezetése óta ötven százalékkal emelkedett eddig, 2019-ben már 355 milliárd forinttal költöttek többet pedagógusbérekre, mint 2010-ben. Az elmúlt években ugyanakkor a versenyszféra bérszínvonala olyan jelentősen javult, hogy a kormány ismét szükségesnek ítélte a pedagógusok helyzetének javítását – érvelt a vonatkozó sajtótájékoztatóján Kásler Miklós miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×